Tuniský súd odmietol prepustiť z väzenia prezidentského kandidáta Karawího

Tuniský súd zamietol v utorok žiadosť mediálneho magnáta a prezidentského kandidáta Nabíla Karawího o prepustenie z väzby. Karawí sa 13. októbra v druhom kole prezidentských volieb postaví proti odborníkovi na ústavné právo a politickému nováčikovi Kajsovi Saídovi. S odvolaním sa na vyhlásenie Karawího právneho zástupcu o tom informovala agentúra AP.

01.10.2019 21:59
Tunisia Elections Professor vs Prisoner Foto: ,
Podporovateľka väzneného mediálneho magnáta a prezidentského kandidáta Nabíla Karawího drží v ruke leták s jeho podobizňou.
debata

Karawího, ktorý sa stal prakticky okamžite po júnovom ohlásení svojej kandidatúry favoritom predvolebných prieskumov, vzali v auguste do vyšetrovacej väzby pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Známy mediálny magnát získal v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa v Tunisku konali 15. septembra, 15,6 percenta hlasov a umiestil sa tak druhý za Saídom, ktorému sa podarilo presvedčiť 18,4 percenta voličov.

Karawí oslovil voličov výraznými charitatívnymi kampaňami, i keď mu jeho kritici vyčítali, že sa medzi chudobnými ľuďmi objavuje aj v oblekoch od známych návrhárov. Akademik Saíd presadzuje radikálnu decentralizáciu moci s uplatňovaním lokálnej demokracie a možnosti odvolať volených predstaviteľov počas výkonu ich mandátov.

Je vnímaný ako veľmi konzervatívny v sociálnych otázkach; obhajuje trest smrti, kriminalizáciu homosexuality i zákon, ktorý by nezosobášené páry trestal za prejavy náklonnosti na verejnosti.

Výsledky prvého kola prezidentských volieb boli výrazným zvratom na tuniskej politickej scéne, ktorá sa utvorila po zosadení dlhoročného diktátora Zína Ábidína bin Alího pred ôsmimi rokmi, keď masové protesty rozpútali tzv. arabskú jar. Obaja úspešní kandidáti, hoci veľmi rozdielni, sú totiž považovaní za outsiderov, ktorí získavajú „antisystémové“ hlasy od voličov sklamaných z terajšieho stavu krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Tunisko #prezidentské voľby #Nabíl Karawí