Severná Kórea vypálila balistickú strelu smerom k Japonskému moru

Severná Kórea vypálila v stredu podľa odborníkov jednu balistickú strelu z ponorky z vôd pri svojom východnom pobreží, informovala juhokórejská armáda. Severná Kórea demonštrovala svoje schopnosti použiť jadrový arzenál len niekoľko dní pred obnovením rozhovorov so Spojenými štátmi o odstránení nukleárnych zbraní, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

02.10.2019 06:29 , aktualizované: 06:56
South Korea North Korea Projectile Foto: ,
Strely boli odpálené z okolia mesta Wonsan na východnom pobreží Severnej Kórey. Na snímke železničná stanica v Soule, Južná Kórea.
debata (6)

Strela, údajne typ Pukguksong, bola odpálená o 07.11 h miestneho času z vôd pri východnom pobreží, z blízkosti mesta Wonsan, a smerovala na východ. Preletela približne 450 kilometrov v maximálnej výške okolo 910 kilometrov, spresnilo velenie juhokórejskej armády.

Veľká výška znamená, že strela bola vypálená z veľkého uhla – keby bola odpálená z obvyklého uhla, preletela by oveľa väčšiu vzdialenosť.

„Naša armáda monitoruje situáciu pre prípad, že budú vypálené aj ďalšie strely, a je stále v pohotovosti,“ napísalo velenie juhokórejskej armády v tlačovej správe zverejnenej agentúrou Jonhap. Velenie zároveň vyzvalo Severnú Kóreu (KĽDR), aby prestala s takýmito akciami, ktoré zvyšujú napätie na Kórejskom polostrove.

Prezidentská komisia pre národnú bezpečnosť mala v Soule mimoriadne zasadnutie a vyjadrila silné znepokojenie nad odpálením strely.

Japonská vláda v stredu už skôr oznámila, že Severná Kórea vypálila dva projektily, ktoré boli zrejme „balistickými strelami“ a jedna dopadla do japonských teritoriálnych vôd.

Jedna zo striel „evidentne dopadla do japonskej exkluzívnej ekonomickej zóny pri pobreží prefektúry Šimane“, uviedol na tlačovej konferencii v Tokiu hovorca japonskej vlády Jošihide Suga, ktorého citovala agentúra DPA. Japonský premiér Šinzó Abe nariadil ministrom, aby záležitosť prešetrili, dodal hovorca.

„Odpálenie balistických striel je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a my proti tomu dôrazne protestujeme a dôrazne to odsudzujeme,“ povedal neskôr novinárom samotný premiér Abe.

K vypáleniu striel došlo deň po tom, čo prvá námestníčka severokórejského ministra zahraničných vecí Čche Son-hui oznámila, že Pchjongjang a Washington sa dohodli na obnovení jadrových rozhovorov na pracovnej úrovni, a to už od 5. októbra. Dialóg o denuklearizácii sa zastavil po tom, čo vo februári stroskotal summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una vo vietnamskom Hanoji.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Severná Kórea #raketa #balistická strela