Iránsky vodca Alí Chameneí avizoval ďalšie porušovanie jadrovej dohody

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí v stredu avizoval, že Teherán má v úmysle porušiť ďalšie záväzky vyplývajúce z dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu z roku 2015.

02.10.2019 09:35 , aktualizované: 13:53
debata (8)

„Budeme pokračovať v redukovaní záväzkov,“ vyhlásil Chameneí podľa agentúry Reuters na stretnutí s veliteľmi elitných revolučných gárd.

Podľa neho bude proces obmedzovania plnenia dohody prebiehať „precíznym, úplným a komplexným spôsobom“, ktorý bude pokračovať, až pokým sa nedosiahne „želaný výsledok“, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Chameneího oficiálnej webovej stránke.

Celý proces bude usmerňovať Iránska agentúra pre atómovú energiu (AEOI), dodal Chameneí.

Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými veľmocami USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Irán tento rok pozastavil plnenie niektorých záväzkov zo spomínanej dohody a pohrozil, že od nej úplne odstúpi. Začal napríklad obohacovať urán nad úroveň, ktorú mu táto dohoda povoľuje.

Rúhání odmietol prevziať hovor od Trumpa, tvrdí francúzsky diplomat

Iránsky prezident Hasan Rúháni odmietol v septembri prevziať telefonický hovor od šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj.

Podľa neho Trump zatelefonoval Rúhánímu 24. septembra, v čase, keď sa obaja politici zúčastňovali na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vtedy snažil sprostredkovať schôdzku lídrov USA a Iránu s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii napätia medzi týmito krajinami.

„Emmanuel Macron sa v New Yorku do poslednej snažil sprostredkovať kontakt, keďže bol na základe rozhovorov s prezidentmi Trumpom a Rúháním presvedčený, že takýto kontakt je možný,“ povedal v utorok diplomatický zdroj citovaný agentúrou AFP.

Macron sa vtedy v priebehu 48 hodín stretol trikrát s Trumpom a dvakrát s Rúháním; stretnutie oboch štátnikov v New Yorku sa mu však napokon zorganizovať nepodarilo.

Iránsky prezident totiž trval na tom, že rozhovory by boli možné len v prípade, ak by Trump zrušil ekonomické sankcie voči Teheránu. Šéf Bieleho domu zase najskôr požadoval od Iránu záväzky týkajúce sa jeho jadrového programu, vývoja balistických rakiet a aktivít v regióne Blízkeho východu.

Podľa zdroja z prostredia francúzskej diplomacie, citovaného agentúrou AFP, sa Macron do poslednej chvíle usiloval sprostredkovať aspoň priamy kontakt Trumpa s Rúháním. Francúzski technici za týmto účelom dokonca nainštalovali bezpečnú telefonickú linku medzi newyorským hotelom Lotte, kde sa zdržiaval Trump, a hotelom Millenium, kde bývala iránska delegácia.

Trump na Macronov popud Rúhánímu skutočne zavolal 24. septembra o 21.00 h miestneho času. Rúhání však francúzskemu prezidentovi povedal, že hovor neprevezme. Nepomohlo ani to, že Macron v tom čase osobne do hotela Millenium prišiel.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom rastie už od vlaňajšieho mája, keď Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody, ktorú s islamskou republikou v roku 2015 uzavreli svetové mocnosti. Po sérii incidentov z posledných mesiacov vznikli dokonca obavy z možného vypuknutia regionálneho vojenského konfliktu medzi USA a Iránom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Hasan Rúhání #Donald Trump