Nemecko smúti za miláčikom. Veril, že rakovinu porazí

Karel Gott mal milióny fanúšikov aj v niekdajšom Západnom a Východnom Nemecku, kde bol jednoznačne najobľúbenejší spevák z celého bývalého socialistického bloku štátov. Informáciu o jeho smrti zaradili nemecké spravodajské portály medzi hlavné správy, najčítanejší Bild ju má na webe ako hlavnú udalosť.

02.10.2019 13:05
debata (13)
Nemecký Bild informuje o smrti Karla Gotta. Foto: Printscreen/Bild
Karel Gott, Bild Nemecký Bild informuje o smrti Karla Gotta.

Osemdesiatročný Gott, ktorý viedol boj proti zákernej leukémii, sa veľmi nádejal, že nad ňou s pomocou lekárov zvíťazí. Pre Bild to povedala speváčka Helena Vondráčková. „Ešte pred týždňom som Karla navštívila v Prahe. Veľmi veril, že nad rakovinou vyhrá. Žiaľ, zomrel. Jeho smrť je obrovská strata nielen pre mňa a pre jeho fanúšikov. Teraz myslím predovšetkým na jeho deti a manželku," uviedla 72-ročná Vondráčková.

Süddeutsche Zeitung pripomenul, že Gott sa preslávil pesničkou Biene Maja (Včielka Maja) k obľúbenému animovanému seriálu pre deti, čím vlastne zanechal stopu medzi všetkými generáciami. Podľa tohto portálu to platí nielen o Nemecku: „Jeho hlas v Biene Maja sa stal známy pre všetky nemecky hovoriace deti."

Bild naznačil, že Gott bol porovnateľný s najväčšími speváckymi hviezdami na svete. Uviedol o ňom totiž, že sa stal Frankom Sinatrom z východu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzdvihol, že Gott predal až okolo 50 miliónov hudobných nosičov, čo len potvrdzuje jeho obrovskú popularitu. Server uzatvára nekrológ odkazom na pieseň s názvom Srdce nehasnou. Viacnásobný československý Zlatý slávik ju naspieval so svojou mladou dcérou Charlottou Ellou Gottovou.

Tragickej správe sa venujú aj médiá v Rakúsku a na ich weboch pribúdajú desiatky kondolencií v diskusných príspevkoch. „Nikto nedokázal tak uspávať naše deti ako Gott," napísal napríklad Toerk Hvijed, jeden z čitateľov portálu Der Standard, v narážke na pesničku Včielka Maja.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott