Ukrajina: Šanca na mier či kapitulácia?

Proces mierového urovnania na východe Ukrajiny sa, zdá sa, pohol z mŕtveho bodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj splnil požiadavku, ktorou šéf Kremľa Vladimir Putin podmienil konanie už tri roky zablokovaného summitu normandskej štvorky. Najvyšší predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka by sa podľa signálov z Paríža a Berlína mohli stretnúť už v polovici októbra, aby vdýchli nový život minským dohodám o mieri v Donbase z roku 2015, kde za päť a pol roka od začiatku vojny prišlo o život vyše 13-tisíc ľudí.

02.10.2019 13:32 , aktualizované: 19:36
Ukrajina Foto: ,
Účastníčka protestnej demonštrácie v Kyjeve proti prijatiu Steinmeierovho plánu drží transparent s nápisom: Nie kapitulácii!
debata (80)

Cenou, ktorú Zelenskyj za to zaplatil, je prísľub, že Kyjev prizná osobitný status územiam ovládaným proruskými separatistami Doneckej a Luhanskej oblasti, čo opozícia nazýva kapituláciou.

Ukrajinský prezident sa v utorok po dlhšom váhaní rozhodol prijať takzvaný Steinmeierov plán nazvaný podľa bývalého šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, s ktorým sa už pred štyrmi rokmi pokúšal prekonať patovú situáciu v mierových rokovaniach.

Čo je to Steinmeierov plán

Plán renomovaného nemeckého diplomata a súčasného prezidenta ráta s uskutočnením volieb na územiach Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré okupujú proruskí ozbrojenci, pričom hlasovať sa má v súlade s ukrajinskými zákonmi a pri dodržaní európskych štandardov.

Ihneď po voľbách regióny získajú osobitný status, najskôr podmienečne, a ak OBSE uzná hlasovanie za férové a demokratické, potom automaticky natrvalo. Kontrolu nad východou hranicou Ukrajiny by pritom mal prevziať Kyjev.

Háčik je však v tom, že Kyjev a Moskva Steinmeierov plán neinterpretujú rovnako. Odlišne si vykladajú najmä postupnosť krokov. Ukrajina trvá na tom, aby sa voľby konali až potom, keď sa proruskí ozbrojenci a vojenská technika odsunú z Donbasu a hranica s Ruskom prejde pod jej kontrolu. Kyjev tak chce mať záruku, že bude mať prístup do týchto regiónov a ukrajinskí kandidáti sa budú môcť zúčastniť na voľbách. Moskva, naopak, presadzuje, aby sa najskôr uskutočnili voľby a všetko ostatné sa riešilo až potom.

Trójsky kôň Moskvy

Veterán ukrajinskej diplomacie Konstantin Jelisejev, bývalý zástupca šéfa prezidentskej administrácie, varuje, že Steinmeierov plán je trójskym koňom pre politickú stabilitu v krajine.

" Ak Ukrajina v súlade s plánom prijme zákon o trvalom osobitnom statuse, tak to bude Rusko považovať za krok k jej federalizáciii, ktorú si Moskva želá. Na druhej strane, ak to aj Ukrajina neurobí, vzniknú vnútropolitické konflikty, Rusko bude môcť byť tiež spokojné, pretože Ukrajina bude politicky nestabilná," nazdáva sa Jelisejev.

Podľa Petra Porošenka, Zelenského predchodcu v prezidentskom úrade, súčasná hlava štátu zrádza záujmy krajiny. „Steinmeierov plán hrá Rusom do karát,“ vyhlásil s tým, že súhlasiť s usporiadaním miestnych volieb v oblasti, ktorú Kyjev nekontroluje, je kapitulácia.

Zelenskyj tieto výčitky odmieta. „Nijaké voľby pred hlavňami guľometov tam nebudú,“ sľúbil. „Pripravíme všetky poistky. Nikdy nepristúpime na to, aby sa voľby konali, kým sú tam vojaci. Hranica musí byť naša,“ dodal.

Na rozdiel od svojho predchodcu má Zelenskyj so svojou stranou Sluha národa v parlamente väčšinu. Presadenie potrebných zákonov by preto pre neho nemalo byť problémom. Odpor opozičných strán a demonštrácie ich stúpencov mu však delikátnu situáciu pred summitom normandskej štvorky neuľahčujú.

Donbas odmieta diktát

Olej do ohňa prilievajú vodcovia samozvaných ľudových republík v Donbase. Denis Pušilin a Leonid Pasečnik vo včerajšom spoločnom vyhlásení konštatovali, že prijatie Steinmeierovho plánu „treba chápať ako priznanie práva na sebaurčenie pre ľud Donbasu“.

Seperatistickí lídri upozornili, že oni sami rozhodnú, kedy budú voľby, ako budú fungovať ľudové milície a ako sa budú integrovať s Ruskom. Zelenskyj im vraj nemá právo diktovať podmienky. „Kyjevská vláda žiadnu kontrolu nad hranicou nedostane,“ vyhlásili Pušilin s Pasečnikom.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #Volodymyr Zelenskyj