Protesty v Bagdade si vyžiadali už päť životov a takmer 300 zranených

Na päť mŕtvych a takmer 300 zranených sa v stredu zvýšil počet obetí násilných protivládnych protestov, ktoré už druhý deň sužujú irackú metropolu Bagdad. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra AP.

02.10.2019 18:10
Irak Bagdad protest demonštrácia Foto: ,
Príslušníci irackých bezpečnostných síl bránia protivládnym demonštrantom počas protestu vstúpiť na Námestie Tahrír v Bagdade 2. októbra 2019.
debata (3)

Nemenovaný príslušník z irackých bezpečnostných síl a jeden miestny zdravotník uviedli, že k úmrtiam došlo na protestoch na dvoch námestiach v centre Bagdadu, kde iracké bezpečnostné strieľali.

Protesty v Bagdade sú prvým prejavom nespokojnosti verejnosti s vládou premiéra Ádila Abdala Mahdího, ktorá vznikla pred rokom. Protestujúci jej vyčítajú najmä korupciu, nefunkčnosť verejnej správy a nezamestnanosť. Mahdí, naopak, viní z násilia „agresorov“ medzi demonštrantami.

Agentúra AP píše, že napriek masívnemu zásahu bezpečnostných síl sa už tieto demonštrácie, ktoré zorganizovali Iračania prostredníctvom sociálnych sietí, rozšírili do provincií ležiacich severne i južne od Bagdadu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #protest #Bagdad #demonštrácia