V Stredozemnom mori sa tento rok utopilo už vyše tisíc migrantov

Predpokladá sa, že od začiatku tohto roka sa utopilo už celkove 1028 migrantov, ktorí sa pokúšali preplaviť cez Stredozemné more do Európy. Uviedol to v stredu predstaviteľ nemeckej pobočky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Dominik Bartsch, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

02.10.2019 21:51
Stredozemné more Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Podľa jeho slov ide už o šiesty rok po sebe, keď sa v Stredozemnom mori utopilo vyše 1000 ľudí. „Táto situácia je morálnym fiaskom a je absolútne neprijateľná,“ zhodnotil Bartsch, ktorého údaj sa vzťahuje k utorku. Upozornil, že Európa sa musí postaviť čelom svojim povinnostiam.

V roku 2018 zaznamenala UNHCR v súvislosti s plavbami migrantov 2277 obetí na životoch alebo nezvestných. Štyria členovia EÚ – Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta – vypracovali nedávno plán na zavedenie „zrýchleného systému“ preberania migrantov, ktorí boli zachránení z člnov v Stredozemnom mori, ich prerozdeľovania medzi ochotné krajiny a navracania, ak migranti nepožiadajú o azyl alebo naň nemajú nárok. Rátajú s tým, že všetky tieto úkony nepotrvajú dokopy dlhšie ako štyri týždne.

Cieľom je získať predpis vzťahujúci sa na všetky krajiny EÚ. V súčasnosti platí, že zodpovednou za spracovanie žiadosti o azyl je tá krajina, kde utečenec prvýkrát vstúpi na európsku pôdu.

„Musí sa zaviesť nejaký realizovateľný mechanizmus, aby ľudia zachránení v Stredozemnom mori nezostávali na člnoch ako rukojemníci týždne trvajúceho naťahovania, často v nedôstojných podmienkach,“ povedal Bartsch. Dodal, že nehovorí o tom, že by mali mať migranti zaručené právo zostať, ale o tom, že „musia mať právo predložiť svoje žiadosti o azyl“.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sú takmer dve tretiny overených prípadov úmrtí migrantov v Stredozemnom mori evidované na trase zo severnej Afriky do Talianska. Od začiatku roka 2014 zahynulo pri takýchto plavbách v Stredomorí už najmenej 15 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #utopenie #migranti