Obvinený z útokov v Christchurschi stiahol žiadosť o presun procesu

Austrálčan Brenton Tarrant, obvinený zo zabitia 51 ľudí v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande, stiahol vo štvrtok svoju žiadosť, aby sa proces s ním presunul do Aucklandu, a nekonal sa priamo v Christchurchi, kde sa útoky na mešity v marci odohrali. S odvolaním sa na novozélandské médiá o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

03.10.2019 19:19
New Zealand-Mosque Shootings Foto: ,
Kresba znázorňujúca Brentona Tarranta vo väzenskej cele, obvineného zo zabitia 51 ľudí v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande
debata (5)

Rozhodnutie bolo na súde v Christchurchi oznámené na krátkom vypočutí, na ktorom sa Tarrant zúčastnil prostredníctvom telemostu z väznice s vysokým stupňom stráženia v Aucklande, kde je vo väzbe. Médiá mali zakázané nakrúcať alebo fotografovať si ho.

Žiadosť o presunutie procesu s ním stiahol jeho právny zástupca Shane Tait, napísal novozélandský spravodajský portál Stuff.co.nz.

Tarrant (28) v júni poprel svoju vinu v prípade všetkých dovedna 92 vznesených obvinení. Voči tomuto samozvanému belošskému rasistovi Tarrantovi bolo v súvislosti s útokmi z 15. marca v Christchurchi vznesených 51 obvinení z vraždy, 40 obvinení z pokusu o vraždu a jedno obvinenie z terorizmu.

Tarrant údajne začal 15. marca, počas piatkových modlitieb, strieľať na ľudí v preplnenej mešite Al Noor, z ktorej sa následne presunul do ďalšej mešity Linwood na predmestí Christchurchu, kde pokračoval v paľbe. Oba útoky naživo vysielal na sociálnych sieťach.

Proces s Tarrantom sa začne 2. júna 2020, píše AFP. Pôvodne sa mal začať už v máji, posunuli ho však z dôvodu kolidovania s ramadánom – moslimským posvätným pôstnym mesiacom, dopĺňa Reuters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brenton Tarrant #teroristický útok Christchurch