Počet úmrtí v súvislosti s e-cigaretami vzrástol v USA na 18

Počet prípadov úmrtí v súvislosti s používaním elektronických cigariet v Spojených štátoch ďalej rastie. Podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) kvôli dýchacím ťažkostiam spojeným s inhaláciou e-cigariet zomrelo už 18 ľudí. So zdravotnými problémami kvôli fajčeniu e-cigariet sa do starostlivosti lekárov dostala už viac ako tisícka pacientov, informovala v piatok agentúra AP.

04.10.2019 08:42
e-cigareta, vapor, fajčenie, dym Foto: ,
So zdravotnými problémami kvôli fajčeniu e-cigariet sa do starostlivosti lekárov dostalo už viac ako tritisíc pacientov.
debata (10)

„Bohužiaľ by to mohla byť len špička ľadovca,“ varoval riaditeľ CDC Robert Redfield.

Úmrtia v súvislosti s používaním elektronických cigariet sú hlásené z 15 amerických štátov. Pacientov, ktorí sa liečili alebo liečia so závažnými dýchacími ťažkosťami, evidujú v 48 štátoch. Žiadne prípady zatiaľ nezaznamenali len v New Hampshire a na Aljaške. Najstarší človek, ktorý v súvislosti s používaním e-cigariet v USA zomrel, mal 71 rokov, najmladší len 27 rokov.

Odborníci zatiaľ nevedia, či ťažkosti spôsobil spôsob inhalácie pomocou elektronických cigariet alebo nejaká konkrétna substancie obsiahnutá v náplniach. Ľuďom ale radí, aby sa s ohľadom na zdravie fajčeniu e-cigariet zatiaľ vyvarovali.

Všetci chorí vykazovali rovnaké príznaky vrátane kašľa, dýchavičnosti a únavy a niektorí tiež zvracali či mali hnačku. Podľa lekárov zatiaľ nie sú akékoľvek náznaky, že by choroba mohla byť infekčná. Veľká časť chorých, aj keď nie všetci, pomocou e-cigariet inhalovali psychoaktívnu látku THC obsiahnutú v marihuane. Z veľkej časti ide o mladých ľudí do dvadsať rokov.

V Európe sa zatiaľ žiadne podobné prípady nevyskytli, upozornila agentúra DPA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #fajčenie #elektronické cigarety #e-cigarety