Po zákaze masiek prepukli v Hongkongu zrážky protestujúcich s políciou

Protestujúci v Hongkongu v piatok večer zapaľovali požiare, stavali barikády a rozbíjali priečelia obchodov na mnohých miestach po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová oznámila zákaz nosenia tvárových masiek počas demonštrácií.

04.10.2019 12:32 , aktualizované: 18:44
debata (134)
Protestanti v Hongkongu zapaľovali požiare a... Foto: Reuters, ATHIT PERAWONGMETHA
HONGKONG PROTEST oheň požiar demonštrácia Protestanti v Hongkongu zapaľovali požiare a stavali barikády.

Stanice metra v niekoľkých štvrtiach boli zničené, pričom okná na operačných miestnostiach boli rozbité a vnútrajšok posprejovaný, opísala situácia tlačová agentúra DPA.

Lamová v piatok uviedla, že od soboty 5. októbra začína platiť zákaz nosenia tvárových masiek počas protestov, ktoré v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny prebiehajú od konca marca. „Každý, kto tento zákaz poruší, môže byť odsúdený až na jeden rok väzenia alebo na finančnú pokutu,“ povedala Lamová.

Skupina protestujúcich podpálila v luxusnej nákupnej štvrti Causeway Bay vchod na stanicu a potom vytvorila ľudskú reťaz, aby zabránila hasičom dostať sa k požiaru.

Na viacerých miestach použila polícia slzotvorný plyn a vztýčila tiež varovné vlajky naznačujúce, že ak sa davy nerozídu, použije aj gumové projektily.

Medzitým hongkonský aktivista Lester Shum podal žiadosť o právne posúdenie zákazu tvárových masiek – takto sa snaží zablokovať jeho uplatňovanie v praxi od polnoci. Aktivista dodal, že jeho žiadosťou sa bude zaoberať v priebehu piatka najvyšší súd.

Maskovaní demonštranti zabarikádovali cestu v centre Hongkongu

Demonštranti stavajú barikádu v Hongkongu. Foto: Reuters, SUSANA VERA
HONGKONG PROTEST Demonštranti stavajú barikádu v Hongkongu.

Maskovaní demonštranti v piatok postavili barikády v obchodnej štvrti v centre Hongkongu po tom, ako správkyňa Hongkongu Carrie Lamová oznámila zákaz nosenia tvárových masiek počas protestov, informovala agentúra AFP.

Desiatky demonštrantov použili plastové zátarasy, drevené palety a dopravné kužele na výstavbu provizórnych bariér v strednej časti mesta, kde má svoje sídlo množstvo významných medzinárodných spoločností.

Tisícky ďalších ľudí sa zdržiavali v priestore za barikádami. Blokády demonštranti vytvorili aj v oblasti Ťiou-lung Tchang (Kowloon Tong) a niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo na protestnej akcii v mestskej časti Ša-tchien (Sha Tin).

Lamová v piatok oznámila, že od 5. októbra začína platiť zákaz nosenia tvárových masiek počas demonštrácií. „Každý, kto tento zákaz poruší, môže byť odsúdený až na jeden rok väzenia alebo na finančnú pokutu,“ povedala Lamová. Viacerí účastníci demonštrácií však na margo zákazu, ktorý bol avizovaný už vo štvrtok, uviedli, že ho nemienia rešpektovať.

Protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon, ktorý by umožňoval vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Stiahnutie tohto zákona Lamová oficiálne oznámila 4. septembra.

Demonštrantom to však nestačí a medzičasom požadujú aj Lamovej odstúpenie, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, odvolanie obvinenia zo „vzbury“, ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu