Koho by chcel Zeman na Hrade? Aj pravicového exkomunistu

Miloš Zeman nechce radiť voličom, kto by ho mal nahradiť vo funkcii, ale priznáva sa, že by ho potešilo, keby sa rozhodovalo medzi odborovým predákom a uznávaným ekonómom. „Moji voliči majú vlastnú hlavu. Keby som však mal uvažovať v tej klasickej pravo-ľavej schéme, tak dobrým kandidátom ľavice je Josef Středula a Vladimír Dlouhý je dobrým kandidátom pravice,“ povedal český prezident v rozhovore pre TV Barrandov.

04.10.2019 14:00
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (3)

Zeman je na Hrade od marca 2013, o päť rokov neskôr voľby znovu vyhral. Jeho druhé funkčné obdobie vyprší začiatkom roku 2023. Ústava mu neumožňuje kandidovať tretíkrát.

Středula, ktorý má 51 rokov, pochádza z Opavy. Od apríla 2014 vykonáva funkciu predsedu Českomoravskej komory odborových zväzov. Presadzuje heslo „koniec lacnej práce“. Pochvaľuje si, že tlak na rast miezd má už čiastočné výsledky. „Chváli sa aj tým, že odborom za posledný rok pribudlo viac ako 13-tisíc členov,“ napísal server E15.cz, keď Středula odpovedal na otázky jeho čitateľov.

Líder odborárov tvrdí, že netreba podliehať omieľanému klišé, že minimálna mzda je príčinou zvyšovania nezamestnanosti: „Táto teoretická poučka neplatí. Počas ôsmich rokov Topolánkovej a Nečasovej vlády, keď bola minimálna mzda zmrazená, sme mali rekordnú nezamestnanosť. Teraz, keď sa pravidelne valorizuje, sme, naopak, na rekordnej zamestnanosti. Nezamestnanosť máme jednu z najnižších v EÚ,“ podčiarkol Středula pre E15.cz.

Dlouhý, ktorý má 66 rokov, pochádza z Prahy. Vyštudovaný ekonóm bol počas totalitného režimu členom Komunistickej strany Československa (KSČ). „V roku 1978 som vstúpil do KSČ, členstvo som ukončil v decembri 1989,“ píše Dlouhý o sebe na svojej webovej stránke.

Po páde komunizmu si ho zapamätali aj ľudia na Slovensku, pretože sa stal podpredsedom federálnej vlády a šéfom Štátnej plánovacej komisie. Neskôr bol na poste federálneho ministra hospodárstva.

Ako straník sa presadil v pravicovej Občianskej demokratickej aliancii, bol jej podpredseda. „V tom čase som bol viac ako tri roky najpopulárnejším politikom Českej republiky,“ pripomína Dlouhý.

Po rozpade spoločného štátu Čechov a Slovákov sa stal členom českej vlády vedenej Václavom Klausom, v ktorej niekoľko rokov pôsobil ako minister obchodu a priemyslu.

Pre odchod z politiky sa rozhodol v roku 1997. Odvtedy sa začal venovať biznisu. Pracuje pre viaceré domáce aj medzinárodné spoločnosti.

V júni 2012 Dlouhý oznámil prezidentskú kandidatúru. Ako nezávislý uchádzač zozbieral požadovaných 50-tisíc podpisov, ale súd neuznal ich pravosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman