Biely dom dostal výzvu na zverejnenie dokumentov o Trumpovom telefonáte so Zelenským

Demokratickí zákonodarcovia vedúci vyšetrovanie, ktoré môže viesť k ústavnej žalobe proti prezidentovi (impeachmentu) Donaldovi Trumpovi, vyzvali súdnou cestou Biely dom, aby zverejnil dokumenty týkajúce sa jeho kontaktov s Ukrajinou, informovala agentúra DPA.

05.10.2019 08:53
biely dom, USA Foto: ,
Bielemu domu v piatok uplynul termín na dobrovoľné poskytnutie dokumentov týkajúcich sa jeho kontaktov s Ukrajinou.
debata (11)

Tri výbory Snemovne reprezentantov vydali toto vyhlásenie po tom, ako Bielemu domu v piatok uplynul termín na dobrovoľné poskytnutie požadovaných informácií.

„Po takmer mesiaci obštrukcií je zrejmé, že prezident zvolil cestu vzdoru, prekážok a zakrývania,“ uviedli predsedovia výborov pre zahraničné veci, spravodajské služby a dohľad.

Trump pritom v piatok odmietol potvrdiť svoj prísľub, že bude spolupracovať s vyšetrovaním na pôde Kongresu. „Neviem. Je to na právnikoch,“ povedal.

Biely dom zverejnil v júli zrekonštruovaný prepis Trumpovho telefonátu so Zelenským po tom, ako neznámy úradník informoval o rozhovore, v ktorom republikánsky prezident požiadal Zelenského o „láskavosť“ pri vyšetrovaní Joea Bidena, ktorý je v súčasnosti vedúcim kandidátom na prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pre budúcoročné voľby.

Adam Schiff, Eliot Engel a Elijah Cummings, predsedovia troch výborov v Demokratmi kontrolovanej Snemovni reprezentantov, požiadali o dokumenty týkajúce sa Ukrajiny aj amerického viceprezidenta Mika Pencea. V liste adresovanom Penceovi traja predsedovia stanovili termín pre doručenie dokumentov na 15. október. Ako dôvod uviedli informácie, ktoré sa objavili v médiách, že niekto z jeho štábu sa mohol zúčastniť júlového telefonátu. Predsedovia tiež povedali, že chcú informácie o Penceovom rozhovore so Zelenským vo Varšave 1. septembra.

Výbory zaslali súdnu výzvu aj ministrovi zahraničných vecí Mikovi Pompeovi, ktorý je v súčasnosti na turné po Európe, s termínom stanoveným na piatok.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #Ukrajina #Donald Trump #impeachment