Protesty v Iraku si vyžiadali viac ako sto mŕtvych a tisícky zranených

Dvanásť protivládnych demonštrantov prišlo o život v nedeľu v hlavnom meste Bagdad počas pokračujúcich protestov, ktoré si od minulého utorka v krajine vyžiadali už viac ako sto obetí na životoch a tisíce ľudí utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

07.10.2019 05:42 , aktualizované: 14:32
Iraq Protests Foto: ,
Jeden z protivládnych protestov v irackej metropole Bagdad.
debata (20)

Nepokoje vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Bezpečnostné zložky zasahujú proti demonštrantom, ktorí chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda.

Hovorca ministerstva vnútra Saad Maán v nedeľu vo vyhlásení uviedol, že počas šiestich dní nepokojov prišlo o život 104 ľudí vrátane ôsmich príslušníkov bezpečnostných zložiek a viac ako 6100 osôb utrpelo zranenia.

Premiér Ádil Abdal Mahdí v sobotu oznámil nové opatrenia vrátane vyplatenia príspevkov v nezamestnanosti a poskytnutia ubytovania a pôdy pre skupiny obyvateľstva s nízkym príjmom s cieľom upokojiť demonštrantov. Tí však vyšli do ulíc aj v nedeľu, aj keď v nižšom počte.

Armáda: Použili sme „nadmernú silu“

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí nariadil v pondelok stiahnutie armádnych jednotiek zo štvrte vo východnej časti Bagdadu, kde ich po krvavých zrážkach z predošlej noci nahradia policajti. Oznámila to samotná armáda, informuje agentúra DPA.

Pri zrážkach medzi bezpečnostnými silami a protestujúcimi vo štvrti Sadr City (Madínat as-Sadr) v noci na pondelok podľa bezpečnostných zdrojov a zdravotníkov zahynulo najmenej 13 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Iracká armáda v pondelkovom vyhlásení pripustila, že počas týchto zrážok jej príslušníci použili „nadmernú silu“. Dodala však, že voči tým, ktorí sa dopustili takéhoto konania, už príslušné vyšetrovacie komisie začali vyvodzovať dôsledky.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #protest