Opozičné strany zvíťazili v predčasných parlamentných voľbách v Kosove

Opozičné strany Sebaurčenie (Vetëvendosje) a Demokratická liga Kosova (LDK) zvíťazili v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Kosove, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu.

07.10.2019 06:17
Kosovo Voľby Parlamentné predčasné Foto: ,
Pár upravuje hlasovacie lístky za plentou vo volebnej miestnosti v etnicky rozdelenom meste Mitrovica počas predčasných volieb v Kosove 6. októbra 2019. Kosovo získalo nezávislosť od Srbska v roku 2008.
debata (10)

Volebná komisia uviedla, že Vetëvendosje získala po zrátaní viac ako troch štvrtín hlasovacích lístkov 26 percent hlasov. Stredopravicová LDK skončila druhá s 25,2 percentami.

Víťazstvo dvoch opozičných strán bolo podľa AFP pokarhaním pre strany, na čele ktorých stoja bývalí príslušníci Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK).

„Nezvíťazili sme. Prijímame rozhodnutie ľudí a strana PDK prejde do opozície,“ povedal líder Demokratickej strany Kosova (PDK) Kadri Veseli. Strana PDK bola vo vláde od roku 2007.

Žiadna z opozičných strán nezískala dostatok kresiel na samostatné zostavenie vlády a podľa AFP sa budú musieť dohodnúť na spojenectve.

Predčasné voľby sa konali po tom, ako v júli odstúpil predseda kosovskej vlády Ramush Haradinaj. Bývalý veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády Haradinaj odstúpil, keď bol predvolaný vypovedať pred haagsky súd pre vojnové zločiny spáchané v Kosove. Odvtedy bol vo funkcii ako dočasný premiér, ktorý doviedol krajinu k voľbám.

Už pred jeho rezignáciou však hlavné politické strany viedli ostré politické spory v prakticky všetkých kľúčových otázkach.

Hlasy mohlo v nedeľu odovzdať približne 1,9 milióna voličov, ktorí rozhodovali o zložení 120-členného parlamentu v Prištine. Z toho desať kresiel majú vyhradených poslanci srbskej menšiny a desať zástupcovia ďalších minorít.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #parlamentné voľby