Turecko podniklo nálety na kurdské sily v Sýrii a Iraku

Turecké sily podnikli v pondelok večer útoky voči kurdským jednotkám a Sýrskym demokratickým silám (SDF) v Sýrii a Iraku neďaleko hraníc s Tureckom. Informoval o tom izraelský denník The Jerusalem Post na svojej internetovej stránke.

07.10.2019 08:39 , aktualizované: 23:35
debata (78)

Turecké sily zaútočili na pozície SDF v meste al-Málikíja v oblasti Hasaka na severe Sýrie, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) je v radoch SDF v oblasti Hasaka zvýšená pohotovosť vzhľadom na obavy z hroziacej tureckej invázie.

Turecké vzdušné sily tiež v pondelok „zneškodnili“ troch príslušníkov Strany kurdských pracujúcich (PKK) na severe Iraku. K útokom došlo v regióne Gara neďaleko hranice s Tureckom, informovala turecká tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany.

"Erdogan dlhodobo tlačil na to, aby sa Američania stiahli zo sýrsko-tureckej hranice. Konečne dostal, čo chcel. Azda je to odpoveď Trumpa, ktorý to vníma tak, že turecký prezident doteraz blafoval. Rozhodnutie šéfa Oválnej pracovne by potom mohlo prinútiť Erdogana, aby jasne povedal, čo chce robiť a ako ďaleko je ochotný zájsť. Ale je tiež možné, že Trump sa jednoducho zachoval ako Trump. To znamená, že urobil urýchlené rozhodnutie a teraz musí vláda vyriešiť detaily,“ reagoval pre Pravdu Aron Lund, expert na Sýriu z organizácie Century Foundation.

Podľa odborníka sa ešte len uvidí, ako rýchlo chce Erdogan postupovať. "V tejto chvíli to vyzerá tak, že americké jednotky opúšťajú len hraničnú oblasť medzi Tel Abjádom a Rás al-Ajnom. Je to región, kde žije veľa Arabov a tak je to dobrý ľahký terč pre Turkov. Jeho obsadenie momentálne nespôsobí ešte veľa problémomv SDF, ale z dlhodobejšieho hľadiska bude nebezpečné. Erdogan však povedal, že chce diskutovať rozsah operácie s Trumpom, s ktorým sa má stretnúť začiatkom novembra. Možno dovtedy toho neuvidíme príliš veľa, alebo pôjde len o postupné vojenské kroky zo strany Turecka,“ uviedol Lund.

SDF v tlačovom vyhlásení oznámilo, že nevyprovokovaný turecký útok bude mať negatívny vplyv na boj s Islamským štátom (IS) a na stabilitu a mier v regióne. „Sme odhodlaní brániť naše územie za každú cenu,“ zdôraznili Kurdmi vedené sily, ktoré po boku USA roky bojovali proti extrémistom z IS.

Americké jednotky začali v pondelok s odsunom zo svojich pozícií v severnej Sýrii po tom, čo Biely dom vyhlásil, že uvoľní severozápad Sýrie pre plánovanú tureckú ofenzívu, ktorú však americké ministerstvo obrany (Pentagón) podľa svojho vyhlásenia neschvaľuje a varuje Turecko pred „destabilizačnými následkami“ jeho postupu v Sýrii.

Americký prezident Donald Trump pohrozil zničením tureckej ekonomiky, ak Ankara podnikne v Sýrii niečo, čo bude on pokladať za nepatričné.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump