Hrozba teroristických útokov vo Francúzsku je stále veľmi vysoká

Hrozba teroristických útokov zostáva vo Francúzsku "vysoká" až "veľmi vysoká". Podľa tlačovej agentúry Reuters to v pondelok uviedol francúzsky minister vnútra Christophe Castaner.

07.10.2019 11:28
Francúzsko / Paríž / prefektúra / útok / Foto: ,
Ozbrojení vojaci hliadkujú po útoku muža ozbrojeného nožom, ktorý sa stal v areáli policajnej prefektúry v Paríži 3. októbra 2019.
debata (9)

Minister to pripomenul po minulotýždňovom štvrtkovom útoku v policajnom ústredí v Paríži, pri ktorom zradikalizovaný počítačový expert z prostredia polície zabil troch svojich kolegov v uniforme a dobodal aj administratívnu pracovníčku.

Štyridsaťpäťročný útočník, identifikovaný ako Mickaël Harpon, bol stúpencom radikálnej interpretácie islamu a bol v kontakte s členmi hnutia saláfistov prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu. Na ústredí polície pracoval od roku 2003. Počas útoku ho zastrelil pohotový policajný praktikant.

Castaner v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter potvrdil, že sa nechystá podať demisiu a upozornil, že od roku 2003 francúzska polícia zmarila okolo 59 teroristických útokov, z toho tri od začiatku tohto roka.

Minister vnútra už v nedeľu odmietol výzvy opozičných strán na odstúpenie z funkcie, zároveň však priznal, že zodpovedné úrady nevyužili šancu zabrániť štvrtkovému útoku na policajné riaditeľstvo v Paríži.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Christophe Castaner