Prípad Rusky zatknutej v Iráne nesúvisí so špionážou, ale s vízami

Prípad ruskej novinárky Julije Juzikovej, zadržanej nedávno v Iráne, nesúvisí so špionážou, ako sa predtým uvádzalo, ale s porušením vízových predpisov. Oznámila to dnes iránska agentúra ISNA, podľa ktorej prechádza prípad rýchlym riadením. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva považuje zadržanie novinárky za neprijateľné.

07.10.2019 15:04
debata

„Jej prípad je záležitosť porušenia vízových predpisov a nesúvisí so špionážou … Iránske úrady riešia kauzu Juzikovej v rýchlom konaní,“ citovala ISNA hovorcu iránskej vlády.

Podľa predchádzajúcich informácií súviselo zatknutie s podozrením, že Juziková spolupracovala s izraelskou tajnou službou. Ruské ministerstvo zahraničia si kvôli prípadu v piatok povolalo iránskeho veľvyslanca, ktorý minulý týždeň avizoval skoré prepustenie zatknutej. Irán to ale nepotvrdil.

Peskov dnes povedal, že Moskva očakáva, že bude Juziková čoskoro na slobode. „Pozeráme na to zadržanie negatívne, považujeme zatýkanie ruských žurnalistov za neprijateľné. Dúfame, že (Juziková) bude čoskoro prepustená a že sa ruskej strane dostane potrebného vysvetlenia,“ povedal Peskov.

Juziková bola zatknutá minulý týždeň vo svojej hotelovej izbe. Jej bývalý manžel vtedy oznámil, že je podozrivá zo spolupráce s izraelskou tajnou službou, za čo by jej hrozilo desaťročné väzenie. Bývalý manžel oznámil, že Juziková bola v Izraeli naposledy pred 15 či 17 rokmi a že nemá izraelské občianstvo.

Juziková v minulosti pracovala ako reportérka denníka Komsomoľskaja pravda. V roku 2003 vydala knihu o „Alláhových nevestách“, samovražedných atentátničiek v Rusku, ktorá vyšla v deviatich krajinách a ktorá podľa niektorých kritikov tieto teroristické útoky ospravedlňovala. Pred niekoľkými rokmi tiež napísala reportáž o ženách slúžiacich v izraelskej armáde, s ktorými vo vojsku strávila niekoľko dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Irán #víza #Julija Juziková