Páchateľ útoku na parížskej prefektúre mal na USB kľúči údaje o kolegoch

Vyšetrovatelia útoku na parížskej prefektúre našli v byte páchateľa USB kľúč, na ktorom boli zaznamenané videá s propagandou džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), ale aj s osobné údaje desiatok jeho kolegov. Informoval o tom v pondelok denník Le Parisien.

07.10.2019 22:14
debata (11)

Páchateľom útoku z minulého štvrtka bol 45-ročný počítačový expert Mickaël Harpon, ktorý – ako sa neskôr ukázalo – bol v kontakte so saláfistami prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu.

Zatiaľ nie je známe, či si Harpon údaje o zamestnancoch parížskej prefektúry zaobstaral pre vlastnú potrebu, alebo či súviseli s jeho prácou. Podľa denníka vyšetrovatelia chcú v prvom rade zistiť, či mal Harpon v úmysle odovzdať ich niekomu alebo ich využiť na iný účel.

Mnohí Harponovi kolegovia sa pre Le Parisien vyjadrili, že im situácia súvisiaca s USB kľúčom naháňa strach.

„Vedeli sme, že má na prefektúre prístup aj k citlivým údajom, to znamená, že o osobách, s ktorými denne prichádzal do styku mohol vedieť všetko alebo takmer všetko,“ uviedol Harponov nemenovaný kolega.

Harpon bol v posledných mesiacoch vo veľmi tesnom kontakte s moslimským kazateľom, ktorého pre jeho saláfistické zameranie monitorovali aj francúzske tajné služby. Zdroje medzi vyšetrovateľmi však uviedli, že nič nesvedčí o tom, že tento kontakt nejako urýchlil, že Harpon prešiel k činu. Pri svojom útoku Harpon na smrť dobodal troch policajtov a administratívnu pracovníčku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Paríž