Iracký prezident Barham Sálih odsúdil násilie voči demonštrantom

Iracký prezident Barham Sálih odsúdil v pondelok násilie voči demonštrantom a oznámil sériu opatrení na boj proti korupcii a na zabezpečenie lepších pracovných príležitostí a služieb, ktoré požadujú protestujúci.

08.10.2019 07:43
debata (5)

V televíziou prenášanom prejave podľa agentúry DPA uviedol, že sa začne vyšetrovanie násilia, ktoré si od utorka vyžiadalo viac ako 100 mŕtvych. Tých, ktorí útočili na protestujúcich a na bezpečnostné sily počas masových zhromaždení, označil za „nepriateľov ľudu“.

„Právo na protest a sloboda slova sú garantované ústavou,“ uviedol iracký prezident, ktorý vyzval na „zastavenie eskalácie“.

Konštatoval, že dôjde k vytvoreniu komisie z nezávislých osôb s cieľom začať dialóg s protestujúcimi a sformulovať „záväznú cestovnú mapu“ na pomoc vláde v boji proti korupcii a pri poskytovaní lepších služieb.

Sálih tiež vyzval na personálne zmeny vo vládnom kabinete a na preskúmanie volebných zákonov, aby spĺňali „národné ambície“ ľudu.

Iracká armáda v pondelkovom vyhlásení pripustila, že počas zrážok s demonštrantmi jej príslušníci použili „nadmernú silu“. Dodala však, že voči tým, ktorí sa dopustili takéhoto konania, už príslušné vyšetrovacie komisie začali vyvodzovať dôsledky.

Od minulého utorka tisíce Iračanov vychádzajú do ulíc vo viacerých provinciách, aby protestovali proti korupcii, nedostatku pracovných príležitostí a slabým verejným službám, najmä pokiaľ ide o prístup k elektrine a pitnej vode.

Počas vlny protestov prišlo o život za šesť dní už viac ako 104 ľudí, prevažne demonštrantov, a viac než 6100 ďalších utrpelo zranenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak