Maďarskú kampaň zalieva špina

Sex, kokaín, korupcia... Keď ide o očiernenie súpera v kampani pred nedeľnými komunálnymi voľbami, v Maďarsku padajú posledné zábrany. Boj o radnice, ktorý zvádzajú vládne a opozičné strany, sa v posledných dňoch mení na nemilosrdnú výmenu úderov pod pás. Hlavnú úlohu zohrávajú tajne zhotovené nahrávky.

08.10.2019 18:24
debata (9)

Začalo sa to pomerne nevinne – zverejnením zvukového záznamu, na ktorom sa Gergely Karácsony, hlavný vyzývateľ doterajšieho primátora Budapešti Istvána Tarlósa, neúctivo vyjadruje o socialistických komunálnych politikoch ako o korupčníkoch. Karácsonyovi, ktorý je spoločným kandidátom ľavice, sa konflikt so socialistami napokon podarilo zahladiť a prieskumy naznačujú, že jeho súboj s favoritom vládneho Fideszu bude veľmi tesný.

Provládne médiá zverejnili aj niekoľko ďalších kompromitujúcich nahrávok. Jedno video malo dokonca ukazovať, ako ľavicový politik šnupe kokaín…

Pred dvoma týždňami prišiel ešte tvrdší úder. Utŕžil ho Tamás Wittinghoff, opozičný starosta, ktorý vyše štvrť storočia stojí na čele Budaörsu. V tomto 30-tisícovom satelite metropoly si voliči v schránkach našli leták s výzvou pozrieť si propagačné video starostu na priloženej webovej adrese. Ten, kto si na ňu klikol, sa ocitol na pornostránke a na monitore sa mu objavil starosta v intímnej polohe s neznámou ženou. Wittinghoff neskôr vysvetľoval, že po minulých voľbách trpel bolesťami ramena a niekto mu odporučil istú masérku. Jej zvodom podľahol a o tom, že išlo o nastraženú pascu, sa dozvedel ,až keď ho vydierali, aby v terajších voľbách nekandidoval.

Chvíľu sa zdalo sa, že kampaň už hlbšie klesnúť ani nemôže. Koncom minulého týždňa sa však na jednom anonymnom blogu začali objavovať fotky, videá a texty kompromitujúce primátora Győru Zsolta Borkaiho. Na záberoch, nasnímaných vlani na luxusnej jachte na Jadrane, ho vidno v spoločnosti známych podnikateľov a troch prostitútok; s jednou z nich aj pri sexuálnom styku. Niekdajší olympijsky víťaz v gymnastike, ktorý vo farbách Fideszu dvanásť rokov stojí na čele 130-tisícového mesta, sa po niekoľkých dňoch mlčania priznal, že na snímkach je skutočne on. Svojej rodine sa vraj ospravedlnil a z volieb neodstúpi. „Moje zakopnutie sa pokúšajú dať do súvislosti s mojím politickým výkonom, ktorý s tým nijako nesúvisí,“ vyhlásil. K tvrdeniam, že na jachte, kde sa užíval aj kokaín, ho hostili podnikatelia, ktorým prihral výhodnú kúpu nehnuteľností i lukratívne verejné zákazky, sa Borkai nevyjadril.

Podľa politického analytika Zoltána Somogyiho kompromitujúce videá sú novým fenoménom v maďarskej politike. „Tisíce maďarských politikov teraz zrejme cíti, že sú vydierateľní, pretože nedokážu žiť taký život, aký obraz o sebe musia sústavne šíriť,“ napísal Somogyi na sociálnej sieti. „Kedysi boli nástrojmi vydierania a rozbíjačmi maďarského verejného života utajené záznamy o minulosti v službách štátnej bezpečnosti, dnes nimi môžu byť videá,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #maďarské komunálne voľby