Rakúsko o pol roka predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom

Rakúsko od 11. novembra o polroka predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom. Oznámil to v utorok v Luxemburgu po skončení prvého dňa rokovaní ministrov vnútra šéf rakúskeho rezortu Wolfgang Peschorn, uviedla agentúra APA.

08.10.2019 21:38
debata (5)

Kontroly budú predĺžené do polovice mája 2020. Podľa Peschorna sa totiž ukázalo, že zavedenie hraničných kontrol v „srdci Európy“ má pozitívny vplyv na migračné toky, najmä v súvislosti s pašeráctvom.

Slovinský minister vnútra Boštjan Poklukar vyjadril s rozhodnutím Rakúska nesúhlas. „Predĺženie hraničných kontrol je úplne zbytočné a spôsobuje veľké hospodárske škody,“ povedal Poklukar.

Rakúsko podľa Poklukara nereagovalo na návrh Slovinska na vytvorenie zmiešaných hliadok na spoločných hraniciach, hoci takéto hliadky už fungujú na hraniciach Slovinska s Chorvátskom a Talianskom.

Peschorn uviedol, že o znovuzavedení hraničných kontrol hovoril v utorok v Luxemburgu so zástupcami Maďarska a Slovinska. Rakúsko urobí všetko pre to, aby bolo dopad tohto opatrenia na obyvateľov prihraničných oblastí čo najmenší. Takisto hovoril aj o zavádzaní alternatívnych opatrení na zabránenie pašeráctvu.

Rakúsko zaviedlo kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom na jeseň 2015 v súvislosti s masovým prílevom utečencov. Odvtedy ich platnosť viackrát predĺžilo, naposledy v apríli tohto roka.

Nemecké ministerstvo vnútra koncom septembra oznámilo, že Nemecko predĺži kontroly na hraniciach s Rakúskom o šesť mesiacov, pretože zaznamenalo vysoký počet ich nelegálnych prekročení.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranice