Podvratné akcie Ruska v Európe má mať na svedomí jednotka GRU

Západní bezpečnostní experti dospeli k názoru, že ruské podvratné operácie v Európe sú dielom elitnej jednotky špeciálne vycvičenej k prevratom, sabotážam a vraždám. V utorok to uviedol denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na tvrdenie špionážnych pracovníkov zo štyroch západných krajín. Útvar, ktorý funguje najmenej desať rokov, má kódové označenie "jednotka 29155" a jeho operácie sú nepredvídateľné, uviedol denník.

09.10.2019 11:45
debata (110)

Jednotka, ktorá má sídliť vo výcvikovom stredisku na východe Moskvy, je súčasťou vojenskej rozviedky GRU, píše NYT. Hoci detaily operácií GRU zostávajú neobjasnené, západní experti už majú väčší prehľad o jej internom usporiadaní. Dve jednotky GRU, 26165 a 74455, napríklad mali napadnúť v roku 2016 servery americkej Demokratickej strany a zverejniť ukradnutú komunikáciu poškodzujúcu Hillary Clintonovú, súperku Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

O aktivitách jednotky 29155 údajne nemajú informácie ani ostatní operatívci GRU. Agenti voľne cestujú Európou, niektorí sú vyznamenanými veteránmi ruských vojen v Afganistane, Čečensku alebo na Ukrajine. Šéfom jednotky má byť generálmajor Andrej Averjanov, uvádza newyorský denník.

Západné spravodajské služby prvýkrát identifikovali skupinu v roku 2016 po nevydarenom prevrate v Čiernej Hore, ktorého súčasťou mala byť vražda tamojšieho premiéra a obsadenie parlamentnej budovy.

Vlani v marci sa mali dvaja agenti jednotky 29155 pokúsiť v južnom Anglicku otráviť bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu armádnym jedom Novičok. Investigatívni novinári za útočníkov označili ruských agentov Anatolija Čepigu a Alexandra Myškina.

Ruské ministerstvo obrany v roku 2012 vyznamenalo tri špeciálne jednotky za mimoriadne úspechy vo vojenskej službe. Jednou z nich bola jednotka 29155, ďalšou jednotka 74455, ktorá neskôr organizovala zasahovanie do amerických prezidentských volieb, a tretia jednotka 99450, ktorá sa v roku 2014 podieľala na okupácii ukrajinského Krymu pred jeho anexiou, napísal americký denník.

Za informáciu, ktorá uniká realite, dnes podľa správy agentúry TASS označil článok NYT člen bezpečnostného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Lugovoj.

„Bolo by ťažké vymyslieť si dobrodružnejší scenár pre fantastický thriller,“ povedal agentúre muž obvinený v Británii z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý prebehol k Britom a v roku 2006 bol v Londýne otrávený rádioaktívnym polóniom. Podľa Lugovoja je článok newyorského denníka „absurditou, ktorá je v rozpore so zdravým rozumom“.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #GRU #The New York Times #podvratné akcie