Irán začal vojenské cvičenie pri hranici s Tureckom

Iránska štátna televízia v stredu prekvapila oznámením, že Islamská republika začala neďaleko svojich hraníc s Tureckom vojenské cvičenie za účasti armádnych jednotiek pre špeciálne operácie.

09.10.2019 12:39
debata (16)

Vojenské cvičenie sa koná v období, keď Irán vystupuje proti plánovanej invázii Turecka na sever Sýrie, zameranej proti tamojším sýrskym kurdských bojovníkom. Sýrski Kurdi boli spojencami USA vo vojne proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), keď na veľkej časti Sýrie – aj susedného Iraku – vyhlásila samozvaný kalifát, pripomenula agentúra AP.

Neočakávané iránske manévre boli oznámené v stredu. Iránska štátna televízia uviedla, že na cvičenie dohliada generálmajor Abdolrahím Músaví, veliteľ iránskej armády.

Televízia sa však v správe nezmienila o očakávanej tureckej operácii na severe Sýrie a ani nespresnila počet vojakov, zúčastňujúcich sa na cvičení v meste Kúščí v iránskej provincii Západný Azerbajdžan. Oblasť sa nachádza približne 620 kilometrov severozápadne od iránskej metropoly Teherán.

Irán a Rusko sú hlavnými spojencami vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Obe krajiny majú vojakov na území Sýrie. Hoci verejne sa stavajú proti tureckému vpádu do Sýrie, zrejme im operácia, ktorá má preriediť rady kurdských síl, neprekáža.

Turecká vláda prostredníctvom ministra obrany Hulusiho Akara medzitým oznámila, že v prípravách operácie pokračuje. Ankara pokladá kurdských bojovníkov v Sýrii za teroristov, napojených na kurdské povstanie prebiehajúce v rámci Turecka.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Turecko #vojenské cvičenie