Začala sa operácia 'Prameň mieru'. Turci zaútočili v Sýrii

Turecká vojenská operácia v severnej Sýrii sa začala. Už v nedeľu americký prezident Donald Trump oznámil, že z oblasti sa stiahnu vojaci USA. Pre Ankaru to bol signál, že môže prikročiť k zásahu v regióne. Spustenie bojov ohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Naším cieľom je zničiť koridor teroristov, ktorý sa snažili vytvoriť na našej južnej hranici a priniesť pokoj do regiónu,“ uviedla podľa televízie CNN hlava štátu. Operáciu Turecko nazvalo Prameň mieru, pričom zahŕňa aj pozemnú ofenzívu.

09.10.2019 15:34 , aktualizované: 23:25
syria, turecko, armáda, konvoj, kolóna, cesta,... Foto: ,
Turecká vojenská kolóna neďaleko sýrsko-tureckej hranice.
debata (370)

Ankara tvrdí, že bojuje s kurdskými milíciami aj s extrémistami z Islamského štátu (IS). Turecko chce na severovýchode vytvoriť bezpečnú zónu pre utečencov. V regióne sú však Kurdmi vedené Sýrske ozbrojené sily (SDF). Tie boli partnerom USA a ich spojencov v konflikte s IS. Súčasťou SDF sú kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG), ktoré Ankara pokladá za teroristickú organizáciu a obviňuje ich z podielu na viacerých útokoch na území Turecka.Hovorca protureckých sýrskych síl pre AFP uviedol, že pozemná ofenzíva sa začala v oblasti Tal Ajád, ktorú kontrolujú kurdské Oddiely ľudovej obrany (YPG).

Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli na niekoľkých miestach.

„Turecké ozbrojené sily a Sýrska národná armáda spustili pozemnú operáciu na východ od Eufratu, ktorá je súčasťou operácie Prameň mieru,“ uviedlo na Twitteri turecké ministerstvo obrany.

Kurdi tvrdia, že pozemný útok odvrátili

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) uviedli, že odvrátili tureckú pozemnú ofenzívu.

„Pozemný útok tureckých síl bol odvrátený bojovníkmi SDF,“ v regióne Tal Abjád, uviedol na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí.
Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli na niekoľkých miestach.

SDF sa podľa Reuters obrátili na Spojené štáty a ich spojencov, aby vytvorili v oblasti bojov bezletovú zónu na ich ochranu. "My sme ukázali dobrú vôľu v súvislosti s dohodou medzi USA a Tureckom o bezpečnostnom mechanizme. Naši ľudia sú však preto bezbranní,“ uvádza sa vo vyhlásení SDF. Podľa nich Turecko zaútočilo aj na územia, ktoré obývajú civilisti.

"Ankara má vlastné národné bezpečnostné záujmy. Vníma SDF tak, že majú kontakty na Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Je to militantná teroristická skupina, ktorú založil Abdullah Öcalan, ktorý je za mrežami,“ pripomenul pre Pravdu Christopher Anzalone z Centra islamských štúdií na McGillovej univerzite v Montreale. Podľa odborníka po dobytí sýrskej Rakky z rúk Islamského štátu SDF vztyčovali portréty Öcalana.

Turecko však viaceré krajiny varovali pred vojenským postupom na severe Sýrie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes stretol s hovorkyňou SDF Džiháne Ahmedovou. Šéf Elyzejského paláca chcel takto vyjadriť solidaritu s tými, čo bojujú s IS. Macronova kancelária oznámila, že hlava štátu je veľmi znepokojená tureckým postupom.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas tvrdí, že boje povedú k ďalšej destabilizácii regiónu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg do Ankary odkázal, že vojenská operácia musí byť primeraná a vyvážená. Turecko je členom Severoatlantickej aliancie.

Kroky Ankary odsúdil režim Bašara Asada v Damasku. "Kurdi možno nakoniec nebudú mať na výber a budú sa musieť stať spojencami sýrskej vlády. To by posilnilo režim,“ reagoval pre Pravdu James Dorsey, expert na medzinárodné vzťahy z Nanyanskej technologickej univerzity v Singapure. Je pravdepodobné, že SDF nedokážu dlho odolávať tureckej ofenzíve.

Rozšírenie konfliktu?

"Je veľkou výzvou interpretovať motivácie prezidenta Trumpa týkajúce sa Sýrie, keďže jeho zdôvodnenia sa menia každým dňom. A okrem toho predtým, ako ohlásil svoju politiku, očividne nič poriadne nekonzultoval s nikým z vrcholných predstaviteľov amerického bezpečnostného a obranného aparátu. Za to ho kritizovali jeho vlastní republikáni aj opoziční demokrati. Je možné, že Trump opäť zmení svoj postoj. Aspoň dovtedy, kým si znovu telefonicky nepohovorí s Erdoganom,“ povedal pre Pravdu expert na Blízky východ Jeffrey VanDenBerg z Druryho univerzity.

Odborník pripomína, že mnohí analytici národnej bezpečnosti a špecialisti na región vnímajú kroky Trumpa tak, že USA opustili Kurdov, respektíve SDF. "Spojené štáty umožnili turecký útok. Je to odkaz pre partnerov aj protivníkov, že Amerika nedrží slovo a nectí si spojenectvá. Podporí to vplyv Ruska a Iránu v Sýrii a je možné, že to prispeje k preskupeniu IS,“ povedal VanDenBerg.

"Existujú dobré dôvody na to, aby USA obmedzili svoju úlohu v Sýrii. Ale to, že Spojené štáty náhle a nepremyslene opustili svojich spojencov, poškodzuje záujmy Ameriky v regióne a pravdepodobne to prispeje k ďalšiemu rozšíreniu konfliktu,“ uviedol odborník.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

370 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #ofenzíva