Ankara je s ofenzívou v Sýrii spokojná, Kurdi hlásia ťažké boje

Prvá noc tureckej protikurdskej ofenzívy na severe Sýrie bola podľa Ankary úspešná a boli obsadené vybrané ciele. Pri pohraničnom meste Tall Abjad sú turecké jednotky sedem kilometrov za hranicou. Kurdi hlásia ťažké boje v pohraničných dedinách, do ktorých sa Turci snažia vstúpiť. Turecko chce pozdĺž hranice zriadiť 30 kilometrov široký bezpečnostný pás, kam sa budú môcť vracať sýrski utečenci z Turecka. Terčom operácie sú oddiely sýrskych Kurdov YPG, ktoré Turecko označuje za teroristické a ktoré v oblasti pôsobia.

10.10.2019 06:16 , aktualizované: 20:54
turecko, povstalci, sýria, armáda, vojaci, Foto:
Protureckí povstalci pri meste Tal Abján.
debata (245)

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Turci od stredy zabili 109 kurdských bojovníkov. Podľa exilovej Sýrskej organizácie ľudských práv (SOHR) majú boje po prvom dni 27 mŕtvych, z ktorých osem sú civilisti a zvyšok kurdskí bojovníci. Na úteku sú tisíce obyvateľov sýrskeho severu.

Zo zahraničia ďalej zaznieva kritika tureckého útoku aj amerického postupu, lebo USA pred tureckou inváziou stiahli svojich vojakov zo severu Sýrie. Paríž si pre postup Ankary povolal tureckého veľvyslanca. Európska komisia označila ofenzívu za ďalšiu prekážku v mierovom procese v Sýrii a Londýn vyzval k zdržanlivosti. Taliansko vyzvala Turecko, aby boje okamžite zastavilo. Rusko chce presadiť dialóg medzi sýrskou a tureckou vládou, Irán vyzval Turecko, aby svojich vojakov zo Sýrie stiahlo.

Turecko zasiahlo v rámci operácie ‚Prameň mieru‘ 181 cieľov

Turecké ozbrojené sily oznámili, že zasiahli 181 „teroristických cieľov“ v rámci Operácie ‚Prameň mieru‘. Tá sa začala v stredu bombardovaním a delostreleckou prípravou zameranou na pozície kurdských bojovníkov na severovýchode Sýrie. Neskôr Turecko spustilo aj pozemnú ofenzívu.

Podľa spravodajského servera BBC sa terčami leteckých útokov a delostreleckej paľby stali viaceré mestá a dediny, čo prinútilo tisíce civilistov k opusteniu svojich domovov. Kurdské sily uviedli, že najmenej piati civilisti doteraz prišli o život a najmenej 25 ďalších utrpelo zranenia. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii si doterajšie vojenské akcie tureckých ozbrojených síl vyžiadali životy ôsmich civilistov vrátane dvoch detí. Zabitých bolo aj sedem bojovníkov Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF).

Prudké boje sa odohrávali okolo mesta Tal Abján, kde sa turecká ofenzíva začala. Hovorca SDF Mustafá Balí uviedol, že v tejto oblasti došlo k odvráteniu pozemnej invázie. Kurdské úrady vyzvali na všeobecnú mobilizáciu a ľudí vyzývali, aby „sa vydali na hranicu s Tureckom…a postavili sa na odpor v tejto citlivej, historickej chvíli“.

SDF tiež informovalo, že pri tureckom nálete bola zasiahnutá jedna z väzníc, kde sú zadržiavaní bojovníci Islamského štátu (IS). SDF požiadali Američanmi vedenú koalíciu proti IS, aby zriadila bezletovú zónu s cieľom zastaviť „útoky na nevinných ľudí“.

Protureckí povstalci obsadili dve dediny v severnej Sýrii

Turecko vo štvrtok oznámilo, že s Ankarou spriaznení sýrski opoziční povstalci „vyčistili od terorizmu“ dve dediny pri tureckej hranici v Sýrii. Podľa agentúry AP to znamená, že v týchto dedinách neostali žiadni kurdskí bojovníci.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu bez ďalších detailov informovala o vstupe Tureckom podporovaných bojovníkov do dedín Jabisa a Tal Fandar.

Hovorca Tureckom podporovaných sýrskych povstalcov Júsif Hammúd tvítoval, že sa nachádzajú v dedine Jabisa neďaleko mesta Tal Abjad. Dodal, že je to „prvá dedina, ktorá získala slobodu“.

Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzičasom uviedla, že turecké komandá vstúpili vo štvrtok ráno do dediny Bair Ašik neďaleko mesta Tal Abjad.

Turecko hlási vo svojom pohraničí päť mŕtvych a 70 zranených

Päť osôb vrátane deväťmesačného bábätka prišlo doteraz o život a približne 70 ďalších ľudí utrpelo zranenia v tureckých oblastiach pri sýrskych hraniciach pri ostreľovaní, ku ktorému došlo po tom, ako Ankara v stredu spustila vzdušnú a pozemnú ofenzívu na Kurdmi ovládanom území na severovýchode Sýrie. O obetiach informovala vo štvrtok agentúra AFP d odvolaním sa na miestne úrady.

Prvé z obetí boli hlásené v provincii Šanliurfa — išlo o zamestnanca daňového úradu v meste Akčakale a deväťmesačného sýrskeho chlapčeka. Úrad miestneho guvernéra uviedol, že sú to „prví mučeníci“ tureckej vojenskej operácie nazvanej Prameň mieru. Ďalšie tri obete na životoch následne hlásili aj úrady z provincie Mardin.

Reportéri agentúry AFP priamo na mieste hlásili, že v pohraničnom meste Akčakale počuť nepretržite výbuchy. Paľba podľa nich zasiahla aj budovu miestnej vlády, pričom zranenia utrpeli najmenej traja ľudia, z toho jeden vážne. Útoky boli hlásené aj z ďalšieho tureckého pohraničného mesta Ceylanpinar.

Neďaleko oboch zmienených miest sa nachádzajú sýrske pohraničné mestá Tal Abjad a Rás al-Ajn, ktoré sa stali hlavným terčom tureckej pozemnej ofenzívy.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii zároveň vo štvrtok informovalo, že v dôsledku tureckej invázie už za necelý jeden deň ušlo zo svojich domovov vyše 60.000 ľudí žijúcich v sýrskych pohraničných oblastiach, pričom väčšina z nich sa vydala na východ smerom k mestu Hasaka.

Európske štáty vyzvali Turecko na ukončenie operácií v Sýrii

Päť európskych štátov na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku vyzvalo Turecko, aby ukončilo vojenské operácie na severovýchode Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sme hlboko znepokojení vojenskými operáciami Turecka na severovýchode Sýrie. Vyzývame Turecko, aby svoje jednostranné vojenské akcie zastavilo,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení Belgicka, Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska.

Svoje znepokojenie z vojenského ťaženia Turecka v oblasti deklaroval aj generálny tajomník OSN António Guterres. „Chcem vyjadriť svoje hlboké znepokojenie z eskalácie konfliktu, ktorého svedkami sme na severe Sýrie,“ uviedol na tlačovej konferencii v dánskej metropole Kodaň.

Pompeo: USA nedali ofenzíve zelenú, Ankara však mala legitímne obavy

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu uviedol, že Spojené štáty neschválili Turecku inváziu do Sýrie, no dodal, že Ankara mala „legitímne obavy o bezpečnosť“. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americký prezident Donald Trump podľa Pompea rozhodol o stiahnutí amerických vojakov zo severovýchodu Sýrie, aby ich ochránil pred nebezpečenstvom. Minister zároveň v rozhovore pre televíznu stanicu PBS zamietol šíriace sa obavy z oživenia Islamského štátu (IS) v Sýrii.

Lavrov: Rusko chce presadzovať turecko-sýrsky dialóg

Ankara by mala o otázke kurdských milícií na severovýchode Sýrie diskutovať priamo s Damaskom, uviedol vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý aktuálnu tureckú cezhraničnú ofenzívu označil za produkt politiky Spojených štátov.

„Budeme sa usilovať o nevyhnutnosť dialógu medzi Tureckom a Sýriou,“ uviedol Lavrov a dodal, že vyriešenie tohto problému v minulosti „sťažovali činy Američanov a koalície“.

Čína po spustení tureckej vojenskej operácie vyhlásila, že sa „musí rešpektovať“ suverenita, nezávislosť a územná celistvosť Sýrie. „Všimli sme si, že všetky strany sa všeobecne obávajú možných následkov tureckej vojenskej operácie, a vyzvali sme Turecko, aby sa správalo zdržanlivo,“ uviedol v tejto súvislosti hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Washington Post: Islamistov známych ako „The Beatles“ premiestnili do Iraku

Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že obzvlášť nebezpečných bojovníkov Islamského štátu (IS), ktorých zadržiavali kurdské sily v severovýchodnej Sýrii, premiestnili pred tureckým útokom na Kurdov do väzby na bezpečné miesta. Neposkytol však bližšie informácie, informovala agentúra AFP.

„Zobrali sme jedných z najnebezpeč­nejších bojovníkov IS a premiestňujeme ich na iné, bezpečné miesta,“ povedal Trump. Podľa amerického denníka The Washington Post premiestnili do Iraku Alexandu Koteyho a El Shafeeho Elsheikha, dvoch bojovníkov zo Spojeného kráľovstva, ktorí pôsobili v extrémne násilnej štvorčlennej bunke známej ako „The Beatles“. Jedného zo zvyšných členov bunky zabil ešte v minulosti dron, ďalší je väznený v Turecku, kde čelí obvineniam z terorizmu.

Turecko v liste Bezpečnostnej rade OSN: Operácia bude primeraná

Turecko uviedlo v stredu v liste Bezpečnostnej rade OSN, že jeho vojenská operácia v severnej Sýrii bude „primeraná, uvážená a zodpovedná“. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomína, že BR OSN sa zíde vo štvrtok na žiadosť Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka a Poľska, aby prediskutovala situáciu v Sýrii.

„Tak ako to bolo v prípade predchádzajúcich protiteroristických operácií, reakcia Turecka bude primeraná, uvážená a zodpovedná,“ napísal v liste turecký veľvyslanec v OSN Feridun Sinirlioglu. Podľa neho sa operácia zameria iba na teroristov a ich skrýše, útočiská, pozície či vybavenie. Dodal, že sa prijali všetky opatrenia s cieľom vyhnúť sa obetiam medzi civilným obyvateľstvom.

Turecko odôvodnilo svoju akciu článkom 51 Charty OSN, ktorý hovorí o individuálnom alebo kolektívnom práve na sebaobranu voči ozbrojenému útoku.

Generálny tajomník OSN António Guterres je „veľmi znepokojený“ vývojom v severovýchodnej Sýrii a „akákoľvek vojenská operácia musí plne rešpektovať Chartu OSN a medzinárodné humanitárne právo,“ uviedol hovorca OSN Frahan Haq. Guterres vyzval na ochranu civilistov a civilnej infraštruktúry a domnieva sa, že neexistuje vojenské riešenie sýrskeho konfliktu.

Invázia Turecka na sever Sýrie je podľa vyjadrenia Ankary zameraná proti tamojším sýrskym kurdských bojovníkom. Ankara ich pokladá za teroristov, napojených na kurdské povstanie prebiehajúce v rámci Turecka.

Turecko sa musí prispôsobiť zahraničnej politike EÚ

Turecko musí vziať do úvahy, že snaha o vstup do Európskej únie znamená zapojiť sa do jej zahraničnej politiky. Upozornila na to vo štvrtok Európska komisia (EK).

„Vstup do Európskej únie vyžaduje, aby sa všetky kandidátske krajiny zosúladili so zahraničnou politikou EÚ. Ak to Turecko myslí vážne so svojimi ambíciami (pripojiť sa k EÚ), je to cesta, ktorou sa musí vydať,“ uviedla hovorkyňa EK Maja Kocijančičová na tlačovej konferencii v Bruseli.

Európska únia podľa Kocijančičovej zastáva stanovisko, že turecká ofenzíva v oblastiach Sýrie obývaných Kurdmi zmenšuje akúkoľvek nádej na pokrok smerom k ukončeniu konfliktu.

„Táto ofenzíva zvýši prílev utečencov zo Sýrie, eskaluje násilie voči nevinným civilistom a znemožní boj proti teroristickej organizácii Islamský štát,“ upozornila hovorkyňa EK. Zopakovala diplomatickú pozíciu EÚ, že konflikt v Sýrii nemožno vyriešiť vojenskou, ale jedine politickou cestou.

Nórsko pozastavilo vývoz zbraní do Turecka

Nórsko pozastavilo vo štvrtok všetky dodávky zbraní do Turecka. Reagovalo tak na spustenie operácie Ankary proti Kurdom na severovýchode Sýrie, informovala agentúra AFP.

„Vzhľadom na to zložitú a rýchlo sa meniacu situáciu nebude ministerstvo zahraničných vecí v rámci preventívnych opatrení plniť nové objednávky na vývoz obranného alebo viacúčelového materiálu… do Turecka,“ uvádza sa vo vyhlásení nórskeho ministerstva.

Liga arabských štátov v sobotu mimoriadne zasadne

Liga arabských štátov (LAŠ) v stredu oznámila, že na požiadavku Egypta zvolá na sobotu do Káhiry mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí, ktoré sa bude zaoberať tureckou vojenskou ofenzívou voči kurdským silám v Sýrii.

Podľa zástupcu generálneho tajomníka LAŠ Húsáma Zakího je táto ofenzíva „neakceptovateľným útokom“ porušujúcim medzinárodné právo.

LAŠ zároveň varovala, že útok by mohol pomôcť Islamskému štátu (IS) znovunadobudnúť aspoň časť svojej sily.

Útok medzičasom odsúdila Saudská Arábia. Podľa nej táto „agresia“ tureckej armády naruší stabilitu regiónu a podkope boj proti džihádistom.

Trump: Ak útok na Kurdov nebude humánny, vyhladím tureckú ekonomiku

Americký prezident Trump uviedol v stredu v súvislosti so začatou tureckou ofenzívou, že dúfa v „racionálne“ správanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Dodal, že pokiaľ táto vojenská operácia nebude vykonaná „najhumánnejším možným spôsobom“, „vyhladí“ tureckú ekonomiku. „Ak bude neprimeraná, zaplatí veľkú hospodársku cenu,“ varoval. Odmietol však definovať pojem humánny prístup. Trump svojím výrokom o vyhladení tureckej ekonomiky reagoval na otázku novinára, či ho neznepokojujú špekulácie, podľa ktorých má Erdogan v úmysle vyhladiť sýrskych Kurdov.

Americký prezident zároveň odmietol kritiku, podľa ktorej bude mať Washington v budúcnosti problémy vytvárať spojenectvá v dôsledku jeho rozhodnutia stiahnuť americké ozbrojené sily zo sýrskej hranice s Tureckom. „Spojenectvá sú ľahké,“ uviedol. Podľa jeho slov Kurdi pomáhali americkým jednotkám v boji proti Islamskému štátu (IS) len pre vlastné záujmy a pre „svoje územia“. Zároveň tento národ bez vlastného štátu obvinil z toho, že nepomohol Amerike počas druhej svetovej vojny ani s vylodením v Normandii.

USA: Senátori navrhujú prísne sankcie

Skupina amerických senátorov z radov republikánov aj demokratov v stredu oznámila, že sa dohodla na prijatí rozsiahlych sankcií voči Turecku, ak sa jeho sily nestiahnu zo susednej Sýrie.

Republikánsky senátor Lindsey Graham uviedol, že spolu s demokratom Chrisom Van Hollenom predkladajú legislatívu, ktorá by zmrazila všetok majetok na území USA tureckému politickému vedeniu vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jeho viceprezidenta a ministra obrany. Sankcie by sa tiež vzťahovali na organizácie, ktoré uzatvárajú obchody s tureckou armádou alebo s ropnými a plynárenskými spoločnosťami slúžiacimi tureckým ozbrojeným silám.

Grahama a ďalších amerických zákonodarcov nahnevalo náhle rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť vojakov USA zo severnej Sýrie. Tento krok označili za zradu kurdských síl, ktoré roky pomáhali bojovať proti islamským militantom.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu a Senát začnú opäť zasadať v utorok na budúci týždeň.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #prameň mieru