V Halle vraždil pravicový extrémista

Teroristický útok na synagógu v nemeckom Halle má na svedomí pravicový extrémista. Podobne ako austrálsky terorista pri masakrách v dvoch mešitách na Novom Zélande aj 27-ročný Nemec Stephan Balliet útok nahrával na kameru a ešte predtým spísal vyhlásenie, podľa ktorého chcel zabiť čo najviac "nepriateľov bielych".

10.10.2019 09:30 , aktualizované: 16:54
Nemecko / Stephan Balliet / Foto: ,
Špeciálna policajná jednotka vedú útočníka na synagógu v Halle Stephana Ballieta na súdne pojednávanie v meste Karlsruhe, 10. októbra 2019.
debata (28)

Teroristu, ktorý má na svedomí dve obete, polícia po útoku chytila. Útočníkovi sa pripisuje manifest, zverejnený na internete, v ktorom za svoje ciele okrem Židov označuje aj moslimov a ľavicovo orientovaných ľudí. Text obsahuje aj fotografie po domácky vyrobených zbraní a výbušnín, ktoré boli skutočne použité pri útoku na synagógu a obchod s kebabmi v Halle.

Na internete sa tiež objavilo video z útoku, ktoré sieť neskôr zmazala. Približne 35-minútové video zachytáva aj moment, keď terorista neďaleko synagógy zozadu zastrelil mladú ženu, ktorá šla náhodou okolo a sťažovala sa, že jeho auto blokuje chodník. V neďalekom obchode s kebabmi zas zastrelil muža. Strieľal aj na ďalších ľudí. Im zachránilo život aj to, že po domácky vyrobené zbrane sa pokazili.

Podľa informácií portálu Spiegel útočník žil s matkou v dedine Benndorf. Jeho otec pre denník Bild povedal, že nebol spokojný so sebou ani s okolitým svetom. Vinu vždy pripisoval iným. „Stále bol len on-line,“ povedal o synovi, ktorý podľa neho nemal prakticky nijakých priateľov. Bol v armáde, ale nemal špeciálny výcvik.

Útok vyvolal vlnu odsúdenia aj kritiku. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann (CSU) a bývalý člen vedenia Ústrednej rady Židov v Nemecku Michel Friedman vinia zo vzostupu antisemitizmu v krajine xenofóbnu Alternatívu pre Nemecko. Svojou rétorikou podľa nich napomáha šíreniu nenávisti.

„Útok v Halle ukazuje: radikalizácia jazyka vedie k radikalizácii činov,“ uviedol tiež exminister zahraničných vecí Sigmar Gabriel (SPD). Nemecká polícia vlani registrovala takmer 1800 antisemitských trestných činov, takmer 90 percent z nich spáchali pravicoví extrémisti.

Podľa nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera sa Nemci musia spoločne postaviť proti násiliu extrémistov. „Je to deň hanby. Napĺňa nás hrôzou, že taký útok sa stal v našej krajine, krajine s takou históriou, na synagógu plnú ľudí počas najväčšieho židovského sviatku,“ vyhlásil dnes prezident pred synagógou v Halle.

„Nenávisť, rasizmus a antisemitizmus nemajú v našej krajine miesto,“ povedala kancelárka Angela Merkelová s tým, že štát musí využiť všetky dostupné prostriedky na potlačenie nenávisti.

Zástupcovia židovskej komunity medzitým kritizovali políciu, že počas sviatku Jom Kipur nehliadkovala pred synagógou. „Ak by tam bola, muža by odzbrojila, skôr ako by zaútočil na ďalších,“ povedal Josef Schuster, predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku. Synagógy vo väčšine miest majú počas sviatkov policajnú ochranu, v Halle však nebola a v synagóge bola len súkromná ochranka.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #Halle