Seehofer po útoku pri synagóge sľúbil posilnenie bezpečnostných orgánov

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer vo štvrtok prisľúbil posilniť bezpečnostné zložky v boji proti násiliu páchanému prívržencami krajnej pravice. Reagoval tak na stredajší útok pri synagóge v meste Halle, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch. Minister útok namierený proti židom počas sviatku Jom kipur označil za hanbu pre Nemecko, uviedla agentúra AFP.

10.10.2019 18:49
debata (6)

„Včerajší brutálny trestný čin bol hanbou pre celú krajinu,“ povedal Seehofer. Vláda podľa neho na spolkovej úrovni posilní právomoci bezpečnostných orgánov na boj s „krajne pravicovým terorom“.

Ozbrojený muž sa v stredu pokúsil dostať do synagógy v meste Halle v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Páchateľ identifikovaný ako 27-ročný nemecký občan Stephan Balliet následne v okolí synagógy zastrelil dve osoby a ďalších ľudí zranil. Útok, ktorý páchateľ naživo vysiela cez internet, má podľa zistení prokuratúry pravicovo-extrémistické a antisemitské pozadie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok vyslovila za využitie všetkých prostriedkov právneho štátu v boji proti pravicovému extrémizmu a antisemitizmu, čo sú javy, ktoré si nezaslúžia „nijakú toleranciu“.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier navštívil vo štvrtok miesto útoku, kde položil veniec spoločne s Reinerom Haseloffom, premiérom spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, a stretol sa s predstaviteľmi tamojšej židovskej obce. Tí kritizujú skutočnosť, že synagóga bola v čase jedného z najvýznamnejších židovských sviatkov nedostatočne chránená.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Horst Seehofer