Strelec z Halle sa k útoku priznal, motív bol antisemitský

Dvadsaťsedemročný Nemec Stephan Balliet sa priznal k spáchaniu stredajšieho útoku vo východonemeckom meste Halle. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Počas niekoľkohodinového výsluchu na Spolkovom súdnom dvore v Karslruhe muž potvrdil, že motívom jeho činu bol antisemitizmus a krajne pravicový svetonázor.

11.10.2019 10:37 , aktualizované: 11:10
Nemecko / Halle / strelec / Foto: ,
Spomienka na obete streľby v nemeckom meste Halle.
debata (93)

Baillet v stredu zaútočil v Halle na synagógu, v ktorej v tom čase vyše 50 ľudí oslavovalo najdôležitejší židovský sviatok Jom kippur (Deň zmierenia). Do budovy sa ale nedostal. Pred synagógou však zastrelil 40-ročnú ženu a v neďalekom rýchlom občerstvení s kebabom 20-ročného muža, ktorý sa prišiel najesť cez poludňajšiu pauzu. Dvoch ľudí – 40-ročnú ženu a 41-ročného muža – strelec na úteku zranil.

Dvadsaťsedemročný Nemec, ktorý je teraz vo vyšetrovacej väzbe, vo štvrtok niekoľko hodín vypovedal pred Spolkovým súdnym dvorom v Karlsruhe. Zatykač na neho súd vydal kvôli dvojnásobnej vražde a sedemnásobnému pokusu o vraždu.

Najvyššie štátne zastupiteľstvo už vo štvrtok uviedlo, že čin považuje za teroristický. Ministerka spravodlivosti Christine Lambrechtová vo štvrtok povedala, že vychádza z toho, že Baillet konal z „antisemitských, pravicovo extrémistických motívov a mal za cieľ židovskú obec v Halle“. Vyšetrovatelia majú pomerne presnú predstavu o priebehu činu. Majú totiž k dispozícii video, ktoré počas činu strelec pomocou kamery umiestnenej na svojej prilbe prenášal na platformu Twitch.

Politici volajú po sprísnení zákonov

Po teroristickom útoku v Halle vyzývajú nemeckí politici na posilnenie právomocí bezpečnostných zložiek a lepšie stráženie židovských zariadení v krajine. Sľubujú tiež vyššie investície do boja proti antisemitizmu a extrémizmu, informovala dnes agentúra DPA.

Predsedníčka vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová označila stredajší čin za útok na základy nemeckého štátu.

„Išlo o útok zvnútra na našu krajinu a jej základné zriadenie,“ povedala Krampová-Karrenbauerová v rozhovore s berlínskym denníkom Tagesspiegel. Podľa nej je potrebné v reakcii na atentát zvýšiť právomoci bezpečnostných zložiek a tajných služieb. Predĺžiť by sa mala napríklad lehota, počas ktorej môžu uchovávať DNA páchateľov. Štát musí na krajne pravicový teroristický útok odpovedať plnou silou, dodala šéfka najsilnejšej vládnej strany.

Dôkladne vyšetriť je podľa Krampovej-Karrenbauerovej nutné aj to, prečo synagógu v Halle v čase najdôležitejšieho židovského sviatku Jom kippur (Deň zmierenia) nikto nestrážil.

K zmene zákonov, ktoré by však nemali priniesť obmedzenie slobôd občanov, vyzval dnes tiež Reiner Haseloff, predseda vlády spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, v ktorej sa Halle nachádza.

Jeden z predsedov protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Jörg Meuthen dnes povedal, že atentát v Halle je dôsledkom zlyhania bezpečnostných zložiek. Za „absurdné a sprosté“ označil výroky niektorých politikov, podľa ktorých nesie AfD pre svoju rétoriku na útoku spoluvinu. Napríklad bavorský minister vnútra Joachim Herrmann označil členov AfD za „duchovných podpaľačov“.

Ku kritike AfD sa dnes pridal aj splnomocnenec nemeckej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein. „AfD má mnoho antisemitských názorov,“ uviedol a zmienil napríklad pozície strany k rituálnej porážke či obriezke.

Ministerka pre otázky rodiny Franziska Giffeyová dnes oznámila, že vláda v reakcii na teroristický útok uvoľní viac peňazí na boj proti antisemitizmu. S ministrom financií Olafom Scholzom sa podľa vyhlásenia dohodla tiež na tom, že projekty, ktorých cieľom je bojovať s extrémizmom a posilňovať demokraciu, dostanú aj budúci rok rovnaké množstvo peňazí ako tento rok. Pôvodne mali o časť financií prísť.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #Halle