Putin: Turecká operácia v Sýrii môže oživiť hrozbu zo strany Islamského štátu

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že turecká vojenská operácia v Sýrii by mohla viesť k oživeniu skupiny Islamský štát (IS) v tomto regióne.

11.10.2019 12:57
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (27)

Putin podľa agentúry AFP uviedol, že Kurdi, ktorí strážia tisícky zajatých bojovníkov Islamského štátu, sa dali teraz na útek.

„Nie som si istý, či to bude turecká armáda schopná dostať pod kontrolu – a ako rýchlo,“ povedal ruský prezident počas návštevy Turkménska. „Je to pre nás naozajstná hrozba,“ dodal.

Členovia Bezpečnostnej rady OSN sa vo štvrtok na spoločnom stanovisku k prebiehajúcej tureckej vojenskej operácii voči Kurdom na severovýchode Sýrie nedokázali zhodnúť. Piati európski členovia BR OSN – Belgicko, Británia, Francúzsko, Nemecko a Poľsko -, ktorí zasadnutie zvolali, vyzvali Ankaru, aby vojenskú operáciu v Sýrii ukončila.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny IS, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Islamský štát