Rusko podľa Putina podporí úsilie o dosiahnutie mieru na Ukrajine

Rusko podporí akékoľvek úsilie o dosiahnutie mieru na Ukrajine, je však dôležité zistiť, do akej miery sú nové úrady v Kyjeve schopné pretransformovať svoje sľuby do reality. Počas piatkového summitu Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v hlavnom meste Turkménska, Ašchabade, to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

11.10.2019 15:57
vladimir putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (76)

„Je samozrejmé, že je nevyhnutné podporovať akékoľvek úsilie o dosiahnutie mieru na juhovýchode Ukrajiny. Určite to urobíme,“ uviedol Putin, ktorého citovala agentúra TASS.

V reakcii na výzvu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na podporu nových ukrajinských orgánov však Putin povedal, že „je potrebné podporovať ani nie tak individuálnych politikov, ale politiku zameranú na dosiahnutie mieru“.

Podľa jeho slov to „do veľkej miery bude závisieť od ľudí, ktorí sa dostali k moci, a od ich schopnosti realizovať sľuby, ktoré dali ukrajinskému ľudu“.

V tejto súvislosti šéf Kremľa poznamenal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebol schopný zariadiť stiahnutie vojakov zo styčnej línie v blízkosti obcí Zolote a Petrovske.

„Nemôže to urobiť. Ozbrojené nacionalistické skupiny sem prišli a verejne vyhlásili, že ak armáda odíde, oni zaujmú jej miesto. Takže armáda zostala,“ uviedol Putin. Pripomenul, že separatistické republiky – donecká a luhanská – dvakrát alebo dokonca trikrát dali signál, že sú pripravené stiahnuť svoje sily zo styčnej línie. Vystrelili biele signálne svetlice, ale ukrajinská strana neodpovedala.

„Musí sa tu prejaviť politická vôľa. Preto si myslím, že podporu si zaslúžia nie jednotlivci, ale práve politika, ktorú vykonávajú,“ dodal ruský prezident.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine