Turecko oznámilo obsadenie mesta Ras al-Ajn, Kurdi to popreli

Turecké ozbrojené sily obsadili sýrske pohraničné mesto Ras al-Ajn, ktoré patrí k hlavným cieľom jeho operácie zameranej proti kurdským bojovníkom. Oznámilo to v sobotu turecké ministerstvo obrany, píše agentúra AFP, podľa ktorej to však sýrski Kurdi vzápätí popreli.

12.10.2019 07:56 , aktualizované: 13:19
debata (69)

„Výsledkom úspešných operácií v rámci operácie Prameň mieru bolo získanie kontroly nad mestskou oblasťou Ras al-Ajnu východne od Eufratu,“ uviedlo turecké ministerstvo na Twitteri. Išlo by o prvé mesto obsadené v rámci tureckej ofenzívy, ktorá v sobotu pokračovala štvrtý deň po sebe.

„Ras al-Ajn stále vzdoruje a zrážky pokračujú,“ povedal podľa AFP predstaviteľ Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF).

Spravodajca AFP v oblasti uviedol, že turecké jednotky a ich spojenci z radov sýrskych povstalcov vstúpili do mesta, ktoré však zatiaľ nedobyli. Rovnakú informáciu priniesla aj organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje vojnu v Sýrii.

SOHR medzitým oznámilo, že počet obetí v radoch sýrskych kurdských milícií bojujúcich proti tureckej ofenzíve sa zvýšil na 74 mŕtvych, z ktorých väčšina zahynula v oblasti pohraničného mesta Tal Abjad.

Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že od stredajšieho začiatku ofenzívy bolo zabitých 49 bojovníkov Tureckom podporovaných sýrskych povstaleckých skupín, pričom počet obetí medzi civilistami v Sýrii sa zvýšil na 20.

Americké jednotky sa dostali pod paľbu, Turci to popreli

Turecko poprelo, že by jeho armáda útočila na americkú základňu v severnej Sýrii. Pentagón totiž oznámil, že jeho jednotky v blízkosti tamojšej hranice sa v piatok dostali pod delostreleckú paľbu z tureckých pozícií.

„Na pozorovateľský post USA neboli odpálené vôbec žiadne strely,“ uviedol turecký minister obrany Hulusi Akar pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu. Turecko podľa jeho slov opätovalo paľbu sýrskych kurdských Oddielov ľudovej obrany (YPG) na tureckú pohraničnú policajnú stanicu, ktorá prišla z kopcov vzdialených kilometer od pozorovateľského postu USA.

Podľa hovorcu Pentagónu sa americké jednotky dislokované v blízkosti hranice na severe Sýrie dostali pod delostreleckú paľbu z tureckých pozícií. Varoval, že USA sú pripravené čeliť agresii „okamžitou obrannou akciou“. Americká armáda podľa agentúry AFP potvrdila, že výbuch nastal okolo 21.00 h vo vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov od jej stanovišťa v blízkosti prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané – „v oblasti, o ktorej Turci vedia, že sa tam nachádzajú americké jednotky“.

Kapitán námorníctva Brook DeWalt vo svojom vyhlásení informoval, že „všetci americkí vojaci sú v poriadku a bez zranení. Americké jednotky sa z Kobané nestiahli.“

DeWalt uviedol, že Spojené štáty sú naďalej proti presunu tureckých jednotiek do Sýrie, a najmä proti tureckým operáciám mimo zóny bezpečnostného mechanizmu a v oblastiach, o ktorých Turci vedia, že sú prítomné americké sily. USA podľa neho „požadujú, aby sa Turecko vyhlo krokom, ktoré by mohli mať za následok okamžitú obrannú akciu.“

Sily zapojené do tureckej operácie v Sýrii dosiahli kľúčovú diaľnicu

Tureckom podporované sýrske opozičné sily dosiahli strategickú diaľnicu na severovýchode Sýrie, kde štvrtý deň pokračuje ofenzíva Turecka proti sýrskym kurdským bojovníkom. Oznámila to v sobotu oficiálna turecká tlačová agentúra Anadolu.

Zmienené jednotky podľa správy dorazili na diaľnicu M-4, ktorá spája sýrske mestá Manbidž a Kámišlí. Táto cesta sa nachádza približne 30 kilometrov južne od tureckej hranice, približuje agentúra AP.

Turecko tvrdí, že jeho cieľom je zatlačiť kurdské jednotky známe ako Oddiely ľudovej obrany (YPG), ktoré považuje za teroristickú skupinu vzhľadom na spojenie s kurdskými povstalcami vedúcimi desaťročia boj na tureckom území.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok povedal, že ofenzíva nebude zastavená, pokým sa YPG, ktoré boli kľúčovým spojencom USA v päťročnom boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), nestiahnu za líniu 32 kilometrov od hranice.

Kritika Trumpa

Americký prezident Donald Trump čelí tvrdej kritike za to, že v podstate dal akoby zelenú pre útok Turecka na severovýchod Sýrie, ktorý sa začal po tom, čo nariadil americkým jednotkám, aby sa stiahli z hranice.

Turecko útočí na prevažne kurdské Sýrske demokratické sily (SDF), ktoré boli kľúčovým spojencom USA v päťročnej bitke o rozdrvenie džihádistickej organizácie Islamský štát. SDF v bojoch pod velením Spojených štátov prišli o 11.000 svojich bojovníkov.

Pentagón Turecko ostro kritizoval za ofenzívu proti Kurdmi vedeným silám a varoval, že spustenie tejto operácie bude mať pre Ankaru vážne dôsledky.

Minister financií USA Steven Mnuchin v tejto súvislosti v piatok informoval, že americký prezident Donald Trump podpíše nariadenie, ktoré umožní prípadné zavedenie „veľmi významných nových sankčných opatrení“ voči Turecku. Majú ho odradiť od ďalších útočných vojenských akcií v Sýrii. Mnuchin následne vysvetlil, že Trump sankcie povolil, ale ešte neaktivoval.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Donald Trump #americkí vojaci #prameň mieru