Sýrski Kurdi vyzvali USA, aby si splnili morálnu povinnosť a ochránili ich

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) vyzvali Spojené štáty, aby si splnili "morálnu povinnosť" a ochránili Kurdov pred cezhraničnou tureckou ofenzívou, ktorá prebiehala v sobotu už štvrtý deň. SDF žiadajú USA, aby sa uzatvoril vzdušný priestor nad severnou Sýriou pre turecké vojenské lietadlá.

12.10.2019 11:46 , aktualizované: 13.10.2019 07:54
syria, turecko, armáda, konvoj, kolóna, cesta,... Foto: ,
Turecká vojenská kolóna neďaleko sýrsko-tureckej hranice.
debata (266)

„Naši spojenci nám sľúbili ochranu…, ale zrazu a bez varovania nás opustili, keď sa nespravodlivo rozhodli stiahnuť svojich vojakov z tureckej hranice,“ uviedli SDF vo sobotňajšom vyhlásení, z ktorého citovali tlačové agentúry AFP a AP.

„Vyzývame našich spojencov, aby prijali zodpovednosť a splnili si morálne povinnosti ochrániť nás uzatvorením vzdušného priestoru pre turecké vojenské lietadlá,“ napísali SDF.

Vyhlásenie prečítal hovorca SDF Rajdúr Chalíl, ale USA v ňom priamo nespomenul, iba „našich spojencov“.

„Nechceme, aby poslali svojich vojakov na frontovú líniu a aby vojaci ohrozovali svoje životy,“ vysvetľovali kurdské sily vo vyhlásení. Argumentovali, že uzatvorenie vzdušného priestoru nad severnou Sýriou je pre spojencov „niečo, čo ľahko dokážu“.

Johnson vyzval Turecko, aby ukončilo vojenskú operáciu

Britský premiér Boris Johnson v sobotňajšom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom vyjadril „vážne znepokojenie“ v súvislosti so situáciou v severnej Sýrii a Turecko vyzval, aby ukončilo vojenskú operáciu v tejto oblasti.

Hovorca Downing Street povedal: „(Pán Johnson) vyjadril vážne znepokojenie Británie z tureckej vojenskej operácie v severnej Sýrii, ktorá by podľa jeho slov mohla ešte zhoršiť humanitárnu situáciu v krajine a podkopať pokrok, ktorý sa voči Daíšu (Islamskému štátu) podarilo dosiahnuť.“

Johnson v telefonáte s Erdoganom podľa hovorcu zdôraznil, že Turecko je dôležitým partnerom Británie, ako aj NATO. Ocenil aj poprednú úlohu Turecka v boji proti Daíšu a veľkorysé správanie voči utečencom zo Sýrie, ktorí do Turecka ušli pred občianskou vojnou.

„Premiér sa však jasne vyjadril, že Británia nemôže podporiť vojenskú akciu Turecka,“ povedal hovorca a dodal, že Johnson tureckého prezidenta vyzval, aby operáciu ukončil a nadviazal dialóg. Britský premiér Erdoganovi povedal, že britskí, tak ako aj medzinárodní partneri sú pripravení podporiť rokovania o ukončení bojov.

Putin: Sýria sa musí zbaviť zahraničnej vojenskej prítomnosti

Sýria sa musí zbaviť zahraničných vojenských jednotiek, vyhlásil podľa ruských tlačových agentúr ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom svetová agentúra Reuters.

„Každý, kto je protiprávne na území nejakého štátu, v tomto prípade Sýrie, musí z tohto územia odísť. To platí pre všetky štáty,“ povedal Putin pre televízie RT (Russia Today), Sky News Arabíja a al-Arabíja v rozhovore, z ktorého pasáže citovali ruské tlačové agentúry.

Putin tiež povedal, že ruské ozbrojené sily prítomné v Sýrii sú takisto pripravené odísť z krajiny, len čo nová legitímna sýrska vláda Moskve oznámi, že už nepotrebuje jej pomoc.

Turecko musí podľa Macrona zastaviť operáciu v Sýrii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril o tureckej ofenzíve v Sýrii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. V telefonáte varoval pred možným oživením aktivít dzihádistickej skupiny Islamský štát (IS) v dôsledku tejto vojenskej operácie, oznámil v sobotu Elyzejský palác.

Francúzsky líder v rozhovore z piatkového večera „zopakoval potrebu dosiahnuť okamžité zastavenie tejto tureckej ofenzívy“, citovala z vyhlásenia agentúra AFP.

Macronova kancelária podľa nej neuviedla, či prezident apeloval na to, aby americké sily zasiahli. Trumpovo rozhodnutie stiahnuť americké jednotky z oblasti otvorilo cestu pre ofenzívu Turecka proti kurdským oddielom na severovýchode Sýrie, ktoré Ankara vníma ako hrozbu.

Macron vyzdvihol „predovšetkým potrebu zabrániť akémukoľvek oživeniu IS v regióne“ a podporiť kurdské sily, ktoré pomohli Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalícii opätovne dobyť sýrske a iracké územia z rúk extrémistov IS.

Francúzsko zažilo viaceré krvavé útoky extrémistov spojených s IS, pripomína AFP.

Vyhlásenie Macronovej kancelárie dodáva, že Francúzsko a USA majú rovnaké spoločné obavy, pokiaľ ide o tureckú operáciu v Sýrii, a zostanú v najbližších dňoch v úzkom kontakte.

Líder Ligy arabských štátov vyzval Turecko, aby opustilo Sýriu

Líder Ligy arabských štátov vyzval Turecko, aby zastavilo ofenzívu v Sýrii a stiahlo z krajiny svoje vojská. Ahmad Abúl Gheit sa v sobotu na mimoriadnom summite ligy zároveň vyjadril, že turecká vojenská operácia na severe Sýrie spôsobila ďalšiu vlnu vysídľovania a ohrozuje pokroky dosiahnuté v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Turecko tvrdí, že chce zatlačiť sýrske kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG), ktoré považuje za teroristov napojených na niekoľko desaťročí trvajúce kurdské povstanie na svojom území.

Kurdská polícia medzičasom informovala o výbuchu bomby v aute pred väzením, kde držia členov Islamského štátu. Obete nehlásia. K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil, no podobné útoky zvyknú mať na svedomí spiace bunky IS.

Francúzsko pozastavilo vývoz zbraní Turecku pre ofenzívu v Sýrii

Francúzsko v sobotu pozastavilo všetok plánovaný vývoz „vojnových materiálov“ do Turecka, ktoré by sa mohli použiť pri ofenzíve Ankary v Sýrii. V spoločnom vyhlásení o tom informovali turecké ministerstvá zahraničných vecí a obrany.

Výbor Európskej únie pre zahraničné veci rozhodne o spoločnom koordinovanom európskom prístupe v tejto záležitosti na svojom zasadnutí v pondelok, píše sa ďalej vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Zastavenie predaja zbraní do Turecka, ktoré by mohli byť použité v operáciách proti kurdským milíciám na severe Sýrie, už oznámili aj Fínsko, Nemecko, Nórsko a Holandsko.

Nemecko pre ofenzívu zakázalo predaj zbraní Turecku

Nemecko zastavilo predaj zbraní Turecku, ktoré by mohli byť použité v operáciách proti kurdským milíciám na severe Sýrie. V sobotu to napísala tlačová agentúra AFP, ktorá citovala nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa.

„V súvislosti s tureckou vojenskou ofenzívou na severovýchode Sýria vláda nebude vydávať žiadne nové povolenia na vojenské vybavenie a výzbroj, ktoré by mohli byť Tureckom použité v Sýrii,“ povedal Maas pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Bild.

Vlani Nemecko exportovalo do Turecka, členského štátu Severoatlantickej aliancie (NATO), zbrane celkovo za takmer 243 miliónov eur – čo je takmer tretina z celkového predaja zbraní za 771 miliónov eur.

A za prvé štyri mesiace tohto roka dosiahol predaj nemeckých zbraní Turecku – najväčšiemu zákazníkovi Nemecka v NATO – sumu 184 miliónov eur.

Súčasťou nemeckej populácie je aj okolo 2,5 milióna ľudí tureckého pôvodu.

Nemecko je jedným z najväčších exportérov zbraní na svete, popri Spojených štátoch, Rusku, Číne, Británii a Francúzsku.

Vlani Berlín uvalil embargo na predaj zbraní Saudskej Arábii, k tomuto kroku siahol po vražde novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Maas tento týždeň varoval, že operácia Turecka v Sýrii môže spôsobiť oživenie Islamského štátu (IS) v regióne a spustiť humanitárnu katastrofu.

Nové násilie v Sýrii vyhnalo z domovov vyše 100 000 ľudí

Vystupňovanie násilia v Sýrii vyhnalo z domovov viac než 100 000 ľudí z miest Ras al-Ajn a Tal Abjad, ktoré ležia na hranici s Tureckom. Uviedol to v sobotu Svetový potravinový program OSN (WFP), informuje agentúra Reuters.

Humanitárna organizácia dodala, že spolu so svojimi partnermi bude napriek zhoršeniu bezpečnostnej situácie na severovýchode Sýrie naďalej poskytovať podporu tamojším obyvateľom. Približne 580 000 z ľudí, ktorým WFP poskytuje v regióne potraviny, v súčasnosti žije v oblastiach kontrolovaných Kurdmi.

Úrady spravujúce územia severovýchodnej Sýrie, kontrolované sýrskymi Kurdmi, v sobotňajšom vyhlásení informovali, že v dôsledku tureckých vojenských operácií opustilo v regióne domovy až 191 069 ľudí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzitým podľa agentúry AFP uviedlo, že pri tureckom bombardovaní zahynulo v sobotu v severovýchodnej Sýrii desať civilistov, čím sa počet civilných obetí štvordňovej tureckej ofenzívy zvýšil na 28 mŕtvych.

Najmenej sedem ľudí prišlo o život pri náletoch a ostreľovaní v okolí kľúčových pohraničných miest Ras al-Ajn a Tal Abjad, ďalších troch zabila delostrelecká paľba na prevažne kurdské mesto Kámišlí ležiace ďalej na východe, vyplýva z údajov SOHR, ktoré monitoruje vojnu v Sýrii.

Na tureckej strane hranice podľa tamojších správ zahynulo 17 civilistov.

266 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #Emmanuel Macron #Donald Trump #prameň mieru