V Moskve si pripomenuli protest proti okupácii ČSSR v roku 1968

Prehliadku miest spojených s protestom ôsmich sovietskych občanov proti okupácii Československa z augusta 1968 usporiadalo v Moskve ruské združenia Medzinárodný memoriál.

12.10.2019 21:12
debata (32)

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy mali účastníci exkurzie možnosť zoznámiť sa so životom a osudmi ľudí, ktorí sa verejne postavili proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy a tankom v uliciach Československa.

Konstantin Babickij, Vadim Delone, Vladimir Dremljuga, Viktor Fajnberg, Natalja Gorbanevská, Pavel Litvinov, Larisa Bogorazová a Taťjana Bajevová prišli 25. augusta 1968 na Červené námestie s transparentmi „Nech žije slobodné a nezávislé Československo“, „Hanba okupantom!“, „Ruky preč od ČSSR!“,„Za vašu aj našu slobodu!“ a „Stratili sme najlepších priateľov“. Počas niekoľkých minút ich zatkli a väčšinu z nich odsúdili na niekoľkých rokov väzenia alebo umiestnili v psychiatrických ústavoch.

Prehliadka lokalít spojených s demonštráciou zaviedla účastníkov na miesta, kde protestujúci žili a pracovali, kde ich väznili a súdili a odkiaľ ich poslali do vzdialených pracovných táborov. Akcia vznikla v rámci projektu nazvaného „Je to priamo tu“, ktorého súčasťou je aj Moskva s 30 miestami spojenými s udalosťami okolo augusta 1968.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia Československa #Okupácia 1968