Ekvádorska vláda vydala zákaz vychádzania pre pokračujúce násilné protesty

Ekvádorský prezident Lenín Moreno v sobotu nariadil v hlavnom meste Quito a v okolitých oblastiach zákaz vychádzania. Na poriadok v metropole Ekvádoru bude dohliadať aj armáda. Informovala o tom agentúra AFP.

13.10.2019 07:58
Ekvádor vláda palivo dotácie zrušenie protesty Foto: ,
Demonštranti blokujú ulicu a zapaľujú pneumatiky počas protivládneho protestu v Quite.
debata (4)

Ekvádore sa už jedenásty deň konajú násilné masové protesty proti stúpajúcim cenám pohonných hmôt, ktoré vedie hnutie organizácií združujúcich domorodé obyvateľstvo v tejto juhoamerickej krajine.

Nariadenie začalo platiť v sobotu od 15.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) a „verejným zložkám tak má uľahčiť prácu proti netolerovateľným výbuchom násilia,“ oznámil prezident na Twitteri.

Ekvádorská vláda zaviedla spomínané opatrenia po tom, ako skupina demonštrantov na vládnu budovu zaútočila molotovovými koktejlami, založila v nej požiar a vtrhla dovnútra.

Ministerka vnútra María Paula Romová na Twitteri uviedla, že v okolí budovy nariadila evakuáciu, aby mohli príslušné zložky oheň uhasiť. Ako dodala, polícia pred budovou, na ktorú demonštranti zaútočili, zadržala 30 ľudí. Polícia voči ďalšej skupine protestujúcich, ktorí postavili barikády pred budovou Národného zhromaždenia, zakročila slzotvorným plynom.

Skupina niekoľkých desiatok maskovaných mužov ešte predtým zaútočila i na budovu súkromnej televízie Teleamazonas, ako napísala agentúra AP. V budove, do ktorej sa demonštranti snažili vniknúť, bolo uväznených približne 20 zamestnancov. Televízna stanica musela prerušiť vysielanie a divákom namiesto toho ukázala rozbité okná, zhorené vozidlo a množstvo policajtov, ktorí na mieste zasahovali.

Doteraz si protesty v hlavnom meste Quito vyžiadali životy najmenej piatich ľudí a takmer 2000 utrpelo zranenia alebo boli zadržaní.

Vedenie Konfederácie domorodých národov (CONAIE) prijalo v sobotu ponuku prezidenta Lenína Morena na priame rokovania. Moreno chce s vodcami demonštrantov rokovať o rozhodnutí vlády, ktorá chce po 40 rokoch zrušiť dotácie na pohonné hmoty.

Zrušenie dotácií na pohonné hmoty, ktorých ceny by sa tak viac ako zdvojnásobili, je súčasťou balíka úsporných opatrení, na ktorých implementácii sa Ekvádor dohodol s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ekvádor