V Maďarsku sčítavajú hlasy v komunálnych voľbách

V Maďarsku začali so sčítaním hlasov v komunálnych voľbách, v ktorých pravicová vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána čelila výzve v podobe zjednotených opozičných strán.

13.10.2019 08:53 , aktualizované: 20:50
debata (8)

Tesný súboj sa očakával napríklad v hlavnom meste, kde úradujúci primátor István Tarlós, ktorého podporuje Fidesz, stál proti silnému opozičnému kandidátovi Gergelyovi Karácsonymu s podporou piatich ľavicových, liberálnych a zelených strán.

Účasť by mala byť podľa odhadov jedna z najvyšších v komunálnych voľbách od roku 1990. Polhodinu pred uzavretím volebných miestností dosahovala 47,2%.

Fidesz je zvyknutý od roku 2010 poľahky vyhrávať komunálne, celoštátne i európske voľby, no v súčasnosti stojí proti zjednotenej opozícii. Posledné dni kampane navyše poznačilo aj zverejnenie videa z orgií na jachte, na ktorých sa zúčastnil provládny primátor mesta Győr Zsolt Borkai.

Sex, kokaín, korupcia… Keď ide o očiernenie súpera v kampani, v Maďarsku padli posledné zábrany. Boj o radnice, ktorý zvádzajú vládne a opozičné strany, sa zmenil na nemilosrdnú výmenu úderov pod pás.

Čítajte viac: Maďarskú kampaň zalieva špina

Vládna strana Fidesz podľa slov analytika Róberta Lászlóa určite nedokáže zopakovať svoj výsledok v komunálnych voľbách z roku 2014, keď stratil iba šesť z 23 mestských častí Budapešti a prišiel iba o tri župné mestá z 23. „Ak však stratí iba o niekoľko viac a Tarlós zostane v kresle starostu Budapešti, tak to bude ešte stále jeho víťazstvo. O miernom prerozdelení síl budeme môcť hovoriť v prípade, ak Tarlós prehrá, Fidesz stratí väčšinu v budapeštianskom zastupiteľstve a oslabí sa vo viacerých mestách,“ povedal László.

V 18 mestách a obciach volili členov menšinovej samosprávy príslušníci niektorej z 13 registrovaných národnostných menšín, medzi nimi aj Slováci.

Voľby sprevádzali iba menšie mimoriadne udalosti. Volebné komisie zaznamenali niekoľko prípadov nevoľností. Vo volebnom okrsku v obci Szin v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe sa zapol štyrikrát požiarny alarm. Po zistení, že poplachy boli falošné a požiar nehrozí, vo voľbách pokračovali. V XXI. budapeštianskom obvode mladík čmáral politické symboly na voľné plochy vo volebnej miestnosti. Miestna volebná komisia symboly prelepila bielym kartónom.

V nedeľných voľbách mohlo svoj hlas odovzdať viac ako osem miliónov ľudí, ktorí rozhodovali o viac ako tritisíc starostoch a primátoroch a 17 200 členoch miestnych zastupiteľstiev.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz