Kurdi sa dohodli s Damaskom na rozmiestnení armády na hranici s Tureckom

Kurdská regionálna správa v severnej Sýrii v nedeľu oznámila dohodu s vládou v Damasku o nasadení sýrskych jednotiek pri hranici s Tureckom s cieľom čeliť vojenskej ofenzíve Ankary, píše agentúra AFP.

13.10.2019 21:49 , aktualizované: 22:05
debata (173)

„S cieľom predchádzať tejto agresii a čeliť jej bola dosiahnutá dohoda so sýrskou vládou… tak, aby sa sýrska armáda mohla rozmiestniť pozdĺž sýrsko-tureckej hranice s cieľom pomôcť Sýrskym demokratickým silám (SDF),“ napísala kurdská administratíva v odkaze na sociálnej sieti Facebook.

Kurdi vo svojom vyhlásení ďalej uviedli, že dohoda dosiahnutá s vládou v Damasku „pripravuje cestu k oslobodeniu ostatných sýrskych miest, ktoré okupuje turecká armáda, ako je napríklad Afrín“, väčšinovo kurdská enkláva na severozápade Sýrie.

Sýrska tlačová agentúra SANA už skôr bez bližších podrobností uviedla, že „sýrske… armádne jednotky smerujú na sever, aby čelili tureckej agresii na sýrskom území“.

Podľa predstaviteľa sýrskych Kurdov a organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sú vojská vlády v Damasku pripravené vstúpiť do kurdských miest, z ktorých sa pred tureckou operáciou sťahujú americké jednotky.

Dohodu podľa neho Kurdi uzavreli prostredníctvom Ruska. Cieľom je rozmiestniť vládne sily v určitých pohraničných mestách. SOHR uvádza, že ide aj o mestá Kobané a Manbídž.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan osobne uviedol, že cieľom tureckej vojenskej ofenzívy (operácia Prameň mieru) je zriadenie „bezpečnostnej zóny“, ktorá by siahala 30 až 35 kilometrov do Sýrie a smerovala z mesta Kobané až do Hasaky, v úseku približne 440 kilometrov. Ofenzíva si vyžiadala už najmenej 60 obetí z radov civilistov. O život prišlo podľa SOHR aj 104 bojovníkov Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi.

OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130 000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.

Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu oznámil, že prezident Donald Trump nariadil všetkým americkým vojakom stiahnuť sa zo severnej časti Sýrie s cieľom vyhnúť sa prebiehajúcemu konfliktu medzi Tureckom a kurdskými bojovníkmi, ktorých USA podporujú.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #prameň mieru