Afganca za útok nožom v Amsterdame odsúdili na 26 rokov väzenia

Súd v Holandsku uložil v pondelok trest odňatia slobody na 26 rokov a osem mesiacov Afgancovi, ktorý vlani 31. augusta pobodal nožom dvoch amerických turistov pri teroristickom útoku na hlavnej železničnej stanici v Amsterdame. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

14.10.2019 23:58
Holandsko / Amsterdam / Afganec / polícia /... Foto:
Archívna snímka z 31. augusta 2018, zobrazujúca zadržanie Afganca, ktorého súd v Holandsku odsúdil na 26 rokov väzenia za útok nožom na dvoch amerických turistov.
debata (2)

Amsterdamský okresný súd tiež nariadil obžalovanému, ktorý bol identifikovaný ako 20-ročný Jawed S., zaplatiť odškodné takmer tri milióny eur. Napadnutí Američania totiž utrpeli vážne zranenia. Jeden z nich je stále pripútaný na invalidný vozík a manželka jednej z obetí dva mesiace po útoku potratila.

Samotný Afganec už pri dávnejšom súdnom pojednávaní uviedol, že pricestoval z Nemecka do Holandska, aby „bránil proroka Mohameda“. Podľa sudcov v žiadnej chvíli neprejavil ľútosť nad svojím činom a „opakovane povedal, že by urobil to isté znova, ak by bolo urážané jeho náboženstvo“.

„Riziko zopakovania zločinu je preto veľmi vysoké a súd považuje za nevyhnutné chrániť pred ním spoločnosť tak dlho, ako sa bude dať,“ zdôvodnili vynesený rozsudok s tým, že Jawed S. prišiel do Holandska s cieľom „zabiť čo najviac ľudí“.

Obžalovaný sa predtým zmieňoval o holandskom protiislamskom politikovi Geertovi Wildersovi. Útok nožom podnikol deň po tom, ako tento krajne pravicový poslanec oznámil, že ruší prípravy na súťaž karikatúr proroka Mohameda, aby „nevystavoval ľudí riziku, že sa stanú obeťami islamistického násilia“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Amsterdam #Afganec