Za májovú nehodu lodí na Dunaji je zodpovedný kapitán plavidla Viking Sigyn

Ukrajinský kapitán hotelovej lode Viking Sigyn, ktorá v máji na Dunaji v centre Budapešti narazila do výletného plavidla Morská panna s juhokórejskými turistami na palube, nesie ako jediný za nehodu zodpovednosť. Po ukončení vyšetrovania to v utorok uviedla maďarská polícia.

15.10.2019 17:31
Zrážka lodí v Budapešti Foto:
Zrážka lodí v Budapešti.
debata (1)

Hovorca štátneho zastupiteľstva zároveň uviedol, že sa prokuratúra chystá kapitána do 30 dní obžalovať. Kapitánov obhajca už skôr odmietol, že by jeho klient chyboval. Pri nehode zomrelo 26 Juhokórejčanov a dvaja maďarskí členovia posádky.

O konkrétnych obvineniach, ktorým bude 64-ročný Jurij C. čeliť, rozhodne až prokuratúra. Polícia však kapitána vyšetrovala pre podozrenie z pochybenia, ktoré viedlo k mnohým úmrtiam, a z 35-násobného neposkytnutia pomoci.

„Kapitán (plavidla Viking Sigyn) bol nepochybne v čase nehody v riadiacej kabíne,“ uviedol zástupca šéfa budapeštianskej polície. „Morskej panny si proste nevšimol, tak je to jednoduché. Kým do nej nevrazil, tak ju nevidel,“ dodal a zopakoval už skoršie zistenia, že kapitán nemal v krvi ani alkohol, ani iné omamné látky.

Podľa vyšetrovateľov za nehodu nenesie zodpovednosť nikto iný na palube lode Viking Sigyn ani zosnulý kapitán Morskej panny. Jurij C. tak zostane naďalej vo väzbe. Jeho právnici už skôr vyhlásili, že Ukrajinec je nehodou zdrvený, odmietajú však, že by sa dopustil chyby.

Morská panna sa po zrážke potopila v priebehu niekoľkých sekúnd. Nehodu prežilo len sedem ľudí na palube, jeden juhokórejský turista je stále nezvestný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #nehoda lode #Viking Sygin