Trump pozastavil Ukrajine pomoc z politických dôvodov

Úradujúci vedúci kancelárie Bieleho domu Mick Mulvaney vo štvrtok na tlačovej konferencii priznal, že prezident Donald Trump pozastavil Ukrajine vojenskú pomoc takmer 400 miliónov dolárov sčasti aj z politických dôvodov, aby donútil Kyjev vyšetrovať teóriu, že Ukrajina pomáhala demokratom v prezidentských voľbách v USA v roku 2016. A tým, ktorých takýto Trumpov krok znepokojuje, Mulvaney odkázal: "Preneste sa nad to."

17.10.2019 23:14
Mick Mulvaney Foto: ,
Úradujúci vedúci kancelárie Bieleho domu Mick Mulvaney
debata (23)

Informovala o tom americká spravodajská televízia NBC News na svojej webe a tlačová agentúra AFP, ktorá dodala, že táto sprisahanecká teória sa vo všeobecnosti pokladá za nepodloženú.

Mulvaney novinárov v Bielom dome doslova upozornil: „Preneste sa nad to. V zahraničnej politike bude stále existovať politické ovplyvňovanie.“ Mulvaney povedal, že na dohode typu „niečo za niečo“ nevidí nič zlé, pritom ju však doteraz Biely dom popieral.

Prezident Trump a jeho spojenci posledný mesiac tvrdili, že nedošlo k žiadnej dohode s Ukrajinou v duchu „niečo za niečo“. Americká Snemovňa reprezentantov však otvorila vyšetrovanie, ktoré môže viesť k impeachmentu prezidenta (ústavnej žalobe). Snemovňa k nemu prikročila po tom, čo sa informátor na príslušných miestach v USA sťažoval na Trumpov telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským z 25. júla.

Biely dom o obsahu telefonátu v sumári uviedol, že Trump požiadal Zelenského o „láskavosť“ krátko po tom, čo Zelenskyj diskutoval o americkej vojenskej pomoci. V rámci tejto „láskavosti“ Trump Zelenského požiadal, aby Kyjev vyšetril teóriu o existencii e-mailového servera Demokratického národného výboru (DNC) na Ukrajine, ako aj činnosť niekdajšieho viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera Bidena. DNC je najvyšší orgán americkej Demokratickej strany a demokrat Biden je možným súperom Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2020.

Mulvaney vo štvrtok novinárom povedal, že čiastočným dôvodom pozastavenia pomoci bolo, že prezident Trump nechcel poslať peniaze skorumpovanej krajine. Mulvaney dodal, že prezident má zároveň silný odpor voči poskytovaniu zahraničnej pomoci a nemá rád „míňanie peňazí v zahraničí“.

„Spätný pohľad na to, čo sa v roku 2016 stalo, v ňom vyvolával obavy z korupcie na Ukrajine. Je to absolútne primerané,“ uviedol Mulvaney.

Na otázku, či rozhodnutie Ukrajiny vyšetrovať alebo nevyšetrovať túto záležitosť zohralo úlohu v pozastavení pomoci takmer vo výške 400 miliónov dolárov tesne pred júlovým telefonátom, Mulvaney odpovedal „áno“. Dodal, že peniaze „nakoniec potiekli“.

„V zahraničnej politike to robíme stále,“ vysvetlil. A dodal, že administratíva pozastavila financie aj trom stredoamerickým štátom, aby zmenili svoje imigračné politiky. „Bude sa to diať aj ďalej. Voľby majú následky,“ vyhlásil podľa webu NBC News.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Donald Trump