Lídri Francúzska, Nemecka a Británie sa stretnú s Erdoganom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok po stretnutí lídrov EÚ v Bruseli oznámil, že sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Borisom Johnsonom čoskoro stretnú s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ako informovala agentúra AFP, Macron chce tureckého prezidenta v súvislosti s vojenskou ofenzívou Ankary v Sýrii konfrontovať na decembrovom summite NATO v Londýne.

18.10.2019 07:33 , aktualizované: 18:18
debata (25)

Macron zároveň uviedol, že tureckú operáciu proti kurdským bojovníkom na severe Sýrie považuje za „šialenstvo“. Taktiež opätovne zdôraznil, že zahraničných bojovníkov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí mohli utiecť zo zadržiavacích stredísk v Sýrii a ísť do Iraku, by mali zatknúť a postaviť pred tamojší súd.

Dodal, že francúzski členovia IS, ktorí by sa mohli dostať do Turecka na ceste do Francúzska, budú podľa dohody o spolupráci medzi Francúzskom a Tureckom zatknutí a súdení vo Francúzsku.

Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení summitu EÚ uviedol, že takzvané prímerie v Sýrii je v skutočnosti „záujem o kapituláciu Kurdov“. Zároveň vyzval Turecko, aby svoju operáciu na severe Sýrie okamžite ukončilo.

„Európska rada opäť vyzýva Turecko, aby ukončilo svoju vojenskú operáciu, stiahlo svoje sily a rešpektovalo medzinárodné humanitárne právo,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení lídrov 28 členských štátov EÚ.

Účastníci bruselského summitu zdôraznili, že turecká ofenzíva spôsobuje „neakceptovateľné ľudské utrpenie“ a marí boj proti džihádistom z organizácie Islamský štát (IS).

Nálety a paľba tureckých síl neutíchajú

Najmenej 14 civilisti prišli v piatok o život pri náletoch tureckých síl a mínometnej paľbe ich spojencov pri dedine ležiacej neďaleko severosýrskeho pohraničného mesta Ras al-Ajn, v ktorom aj napriek prímeriu uzavretému medzi Spojenými štátmi a Tureckom pokračujú boje. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

„Nálety a mínometná paľba zabili 14 civilistov…v (dedine) Báb al-Chajr a okolitých dedinách,“ povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, ktorého citovala agentúra AFP.

Mesto Ras al-Ajn bolo hlavným cieľom tureckej ofenzívy, avšak kurdskí bojovníci kládli tureckým jednotkám silný odpor. Turecko spustilo vojenskú operáciu proti Kurdom v severovýchodnej Sýrii 9. októbra – s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od „teroristov“ a vytvoriť „bezpečnú zónu“ pre návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako sýrski Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare. Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak bude odsun, ktorý sa podľa Pencea už začal, zavŕšený, turecká operácia bude ukončená.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #Turecko #prímerie #prameň mieru