V Čile vypukli násilnosti po zdražení lístkov metra. Prezident vyhlásil výnimočný stav

Výnimočný stav v reakcii na piatkové násilnosti vyvolané zvýšením cien cestovných lístkov metra vyhlásil v noci na sobotu v čilskom hlavnom meste prezident republiky Sebastián Piñera, ktorý zároveň zveril bezpečnosť v uliciach metropoly do rúk armády. Píše o tom agentúra AFP.

19.10.2019 09:11
debata (20)

„Vyhlasujem výnimočný stav a až do jeho odvolania vymenúvam v súlade so zákonom za šéfa národnej bezpečnosti generálmajora Javiera Iturriagu del Campa,“ vyhlásil prezident.

V priebehu piatka došlo v niektorých častiach Santiaga k zrážkam medzi demonštrantmi a poriadkovou políciou a po útokoch na niekoľko staníc metra bola premávka podzemnej železnice úplne prerušená.

Násilnosti vyvrcholili príchodom noci, keď boli v centre mesta podpálené budovy elektrárenskej spoločnosti Enel a peňažnej inštitúcie Banco de Chile a niektoré stanice metra sa stali terčom útokov Molotovovými koktailmi.

Nepokoje vyvolalo zvýšenie cien cestovných lístkov, ktoré zdraželi z 800 na 830 pesos (1,05 €) za hodinovú jazdu. Navyše, cestovné lístky zdraželi naposledy len nedávno, v januári tohto roka, a to o 20 centov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Čile #výnimočný stav