V poradí 49. protest žltých viest sprevádzala nízka účasť

Niekoľko stoviek sympatizantov protivládneho hnutia žltých viest sa v sobotu zišlo v meste Clermont-Ferrand v strednom Francúzsku na v poradí 49. sobote protestov proti reformám vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

19.10.2019 20:05
debata (14)

Účastníci pochodu ulicami mesta Clermont-Ferrand svojím pochodom vyjadrovali podporu hasičom, ktorých protest v uliciach Paríža sa v pondelok skončil stretmi s políciou.

Denník Le Figaro na svojom webe informoval, že sprievod asi 500 ľudí prešiel ulicami mesta až ku katedrále, odkiaľ sa vybrali do centra mesta, kde došlo k prvým prejavom vandalizmu – podpáleniu odpadkových košov. Polícia zadržala najmenej deväť osôb.

Viac ako 300 sympatizantov hnutia žltých viest sa v sobotu zišlo aj v západofrancúzskom meste Toulouse. Demonštranti sa pokúšali dostať do centra mesta, v čom im však zabránila polícia, ktorá okrem iného použila aj slzotvorný plyn.

V Bordeaux na západe krajiny sa na pochode žltých viest zúčastnilo asi 400 ľudí. K incidentom nedošlo, spresnila polícia. V severofrancúzskom meste Lille prišlo na akciu žltých viest asi 150 ľudí. Podobný počet ľudí sa zišiel aj v meste Nancy na západe krajiny.

Podľa vyjadrenia jedného z účastníkov protestu v Bordeaux treba pokračovať v sústredenom tlaku na vládu, lebo len takto sa počas uplynulého roka podarilo vybojovať niektoré ústupky v reformách presadzovaných centristickou vládou.

Hnutie žltých viest vzniklo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt, avšak postupne sa rozrástlo o širšie požiadavky týkajúce sa daní, platov a priamej demokracie. Počas leta 2019 činnosť hnutia i účasť na zhromaždeniach zoslabla.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Žlté vesty