Vo Švajčiarsku vyhrali vládni ľudovci, zelení výrazne posilnili

Parlamentné voľby vo Švajčiarsku v nedeľu vyhrala nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), oproti hlasovaniu pred štyrmi rokmi ale utrpela straty. Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnila verejnoprávna stanica SRF.

20.10.2019 11:09 , aktualizované: 17:11
debata (1)

Výrazne posilnili vo voľbách obe strany zelených, ktoré v súčte získali viac ako 20 percent hlasov. Švajčiari vyberali svojich zástupcov do oboch komôr parlamentu: do väčšej Národnej rady i do Rady štátov, ktorá zastupuje záujmy jednotlivých kantónov.

Švajčiarska ľudová strana vo voľbách do Národnej rady získala podľa prognózy 26,3 percenta hlasov, čo znamená o viac ako tri percentuálne body menej ako vo voľbách z roku 2015. Na druhom mieste skončili rovnako ako pred štyrmi rokmi sociálni demokrati (SP), ktorí dostali 16,5 percenta hlasov. Tretie miesto obhájila liberálna strana FDP. Rovnako ako víťazná SVP ale aj sociálni demokrati a liberáli dostali menej hlasov ako v posledných voľbách.

Výrazné zisky si vo voľbách do väčšej z komôr parlamentu pripísali podľa prognózy obe švajčiarskej strany zelených. Zelená strana Švajčiarska (GPS) získala 12,7 percenta hlasov, čo je o 5,6 percentu­álneho bodu viac ako v roku 2015. Skončila na štvrtom mieste, a na piatu priečku tak odsunula vládnu Kresťanskodemo­kratickú ľudovú stranu (CVP) s 12 percentami. Zelení liberáli (GLP) podľa prognózy dostali 7,6 percenta hlasov a skončili šiesti.

Štvrtá priečka pre GPS a až piata pre CVP znamená, že prvýkrát za niekoľko desiatok rokov prekonala opozičná strana vo voľbách jednu z dosiaľ vládnych strán, upozornila agentúra APA. To by mohlo mať dôsledok aj na utváranie budúcej švajčiarskej vlády – sedemčlennej Spolkovej rady.

Voľby zodpovedajú prieskumom

Výrazné zisky „zelených strán“, požadujúcich odvážne kroky v boji proti klimatickej kríze, boli očakávané. Očakával sa aj pokles krajne pravicových strán.

Prieskumy verejnej mienky poukazujú na „zelenú vlnu“, uviedol politický inštitút Sotomo, podľa ktorého dôjde možno k jednému z najvýznamnejších posunov v najnovších politických dejinách Švajčiarska.

Pravicovo-populistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá je opakovane kritizovaná za démonizovanie migrantov, pravdepodobne napriek tomu zostane aj naďalej najväčšou parlamentnou stranou – podľa prieskumov má 27-percentnú podporu voličov. V parlamentných voľbách v roku 2015 dosiahla pritom zisk až 29 percent.

Viaceré prieskumy však ukázali, že najdôležitejšou volebnou témou sa pre Švajčiarov tento rok stala klimatická zmena, ktorá odsunula tému migrácie do úzadia.

Ľavicová Švajčiarska strana zelených (GPS), ktorú v predchádzajúcich voľbách podporilo len vyše sedem percent voličov, mala v prieskumoch takmer 11-percentnú podporu, vyplýva z októbrového prieskumu zverejneného verejnoprávnou stanicou RTS.

Rástla aj podpora Zelenej liberálnej strany (GLP). Ide o environmentálnu stranu s liberálne zameranou sociálno-ekonomickou politikou, ktorá podľa údajov RTS dosahuje viac než sedempercentný zisk v porovnaní s piatimi percentami, ktoré dosiahla pred štyrmi rokmi.

Švajčiari si volia členov oboch parlamentných komôr – 200-člennej Národnej rady a 46-člennej Rady štátov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Švajčiarsko