V Rumunsku našli v rokline telo horára, ktorý bojoval proti ilegálnej ťažbe dreva

Prvotné zistenia polície naznačujú, že horára zavraždili, lebo sa snažil získať dôkazy o nelegálnej ťažbe dreva. Podozrenie padá práve na inkriminované firmy, keďže ide už o druhý prípad zavraždeného horára za posledný mesiac.

21.10.2019 14:23
debata (6)

Kauzu nelegálnej tažby dreva a vrážd horárov sleduje britský portál BBC News.

Rumunský horár Liviu Pop pracoval v lesoch na severe Rumnuska v kraji Maramures. Ide o veľmi vzácny ekosystém, ktorý možno pokladať za prales, keďže v minulosti ho činnosť človeka obmedzila len minimálne. V tejto oblasti žijú vzácne druhy živočíchov vrátane medveďa, vlka, rysa a mačky divej. Napriek štatútu chránenej oblasti dochádza v týchto lesoch k ťažbe dreva, ktorá prebieha nelegálne.

Zavraždený horár bojoval proti firmám vykonávajúcim ťažbu a snažil sa o tom získať dôkazy. Liviu Pop neodpovedal na telefonáty kolegov a tí začali tušiť to najhoršie. Za posledný mesiac však ide už o druhú vraždu horára. Prvým zavraždeným bol päťdesiatročný Raducu Gorcioaia, ktorého našli nehybného v aute neďaleko miesta, kde objavili telo Popa. Zranenia na hlave mu pravdepodobne spôsobili sekerou. Podozrivými v tomto prípade sú traja páchatelia vrátane dvoch mladistvých.

Situácia je ešte vážnejšia pri pohľade do minulosti. Ide totiž už o šiesteho horára, ktorý v posledných rokoch prišiel o život násilnou smrťou. Navyše v tomto roku už došlo k šestnástim útokom na lesníkov.

Liviu Pop bol zavraždený loveckou puškou. Polícia nevylučuje, že mohlo ísť o jeho zbraň. Vyšetrovanie zločinu prebieha, no zatiaľ polícia nikoho nezadržala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #lesy #BBC News