Čínsky minister obrany: Nikto nemôže zabrániť zjednoteniu Taiwanu s Čínou

Čínsky minister obrany Wej Feng-che v pondelok vyhlásil, že "znovuzjednoteniu" Taiwanu s Čínou nedokáže nikto zabrániť. S odvolaním sa na denník čínskej komunistickej strany Žen-min ž'-pao (People's Daily) o tom informovala agentúra DPA.

21.10.2019 15:44
debata (24)

„Vyriešenie otázky Taiwanu a uskutočnenie úplného zjednotenia našej vlasti je trendom súčasnosti, ako aj vyjadrením vôle ľudu,“ vyhlásil šéf čínskeho rezortu obrany na bezpečnostnom fóre v Pekingu.

V tejto súvislosti dodal, že Peking chce zjednotenie s Taiwanom uskutočniť „mierovou cestou“, avšak nebude tolerovať hrozby zo strany „taiwanských separatistických živlov“ ani intervenciu cudzích mocností.

Taiwan je fakticky suverénnym štátom od konca občianskej vojny v roku 1949, ale Čína stále vníma tento ostrov ako súčasť svojho územia a zaviazala sa, že ho v prípade potreby ovládne aj silou.

Peking sa snaží Taiwan pripraviť o posledných spojencov tým, že nadviazanie oficiálnych diplomatických vzťahov s inými krajinami podmieňuje prerušením akýchkoľvek diplomatických vzťahov s Taiwanom. Zvrchovanosť Taiwanu najnovšie uznáva už len 15 prevažne latinskoamerických a tichomorských krajín.

Ako pripomína agentúra DPA, napätie medzi Tchaj-pejom a Pekingom sa opätovne zvýšilo v súvislosti s plánovanými prezidentskými voľbami, ktoré by sa na Taiwane mali konať v januári.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #protesty v Hongkongu