Kórejskú identifikačnú zónu protivzdušnej obrany narušilo ruské letectvo

Kórejskú identifikačnú zónu protivzdušnej obrany (ADIZ) narušilo v utorok v oblasti nad Japonským morom šesť lietadiel ruskej armády. S odvolaním sa na správy agentúry Jonhap o tom informovala agentúra Interfax.

22.10.2019 13:16
debata (40)

Juhokórejský Zbor náčelníkov štábov (JCS) konkretizoval, že na prieniku do ADIZ sa podieľalo lietadlo včasnej výstrahy a riadenia Beriev A-50, dva strategické turbovrtuľové bombardéry Tupolev Tu-95 a tri jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlá 4. generácie Suchoj Su-27.

Ruské stroje podľa JCS preleteli v oblasti ostrovov Tokdo (po japonsky Takešima), ostrova Čedžu a nad Žltým morom bez toho, aby Moskva o tomto lete dopredu informovala Soul.

Soul k ruským strojom okamžite po ich zachytení na radaroch vyslal vlastné stíhačky, ktoré následne podnikli všetky „potrebné kroky“. Ako dodalo JCS, ruské letectvo počas incidentu nenarušilo vzdušný priestor Južnej Kórey.

Podľa agentúry Jonhap ide už o 20 narušenie kórejskej ADIZ zo strany Kremľa v tomto roku.

Kórejská identifikačná zóna protivzdušnej obrany, ktorú vytvorili ešte v roku 1951 Američania, nie je súčasťou vzdušného priestoru a nevzťahuje sa na ňu medzinárodné právo. V roku 2018 Soul rozšíril recipročne svoju ADIZ v reakcii na rovnaký krok Číny.

Ruské lietadlo Beriev A-50 narušilo vzdušný priestor Južnej Kórey naposledy hneď dvakrát 23. júla.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Južná Kórea