Moskva nepriznáva, že jej Česi rozbili špiónsku sieť

České bezpečnostné zložky odhalili a rozbili sieť, ktorú v Česku vytvárala ruská spravodajská služba FSB s pomocou agentov s diplomatickým krytím. Tvrdenie šéfa Bezpečnostnej a informačnej služby (BIS) Michala Koudelku Moskva popiera. „Špekulácie, ktoré sa objavili v českých médiách vzhľadom na akúsi ‚ruskú agentúrnu sieť‘, ktorá vraj pôsobila v ČR, a jej spojitosti s veľvyslanectvom Ruska nemajú so skutočnosťou nič spoločné," uviedlo ruské veľvyslanectvo v Prahe na sociálnej sieti.

22.10.2019 19:05
debata (78)

Koudelka v pondelok prvý raz verejne oznámil, že českej kontrarozviedke sa vlani podarilo rozbiť sieť agentov FSB, ktorí chceli z Prahy podnikať hekerské útoky. „Sieť bola totálne rozbitá a zdecimovaná,“ konštatoval a vyzdvihol „vynikajúcu prácu“ detektívov Národnej centrály proti organizovanému zločinu. "Zabránili sme tejto aktivite z územia Českej republiky, ktorá bola súčasťou ďalšieho reťazca, ktorú Rusi využívali a pripravovali na využitie v iných krajinách Európy,“ citoval Koudelku portál iRozhlas.cz.

Podľa týždenníka Respekt, ktorý sa prípadu venuje dlhšie, bezpečnostné zložky už začiatkom minulého roka zadržali skupinu Rusov s ruským a českým občianstvom, ktorých už niekoľko rokov sledovali. Skupina mala fungovať pod krytím dvoch súkromných firiem v Prahe. Tie mali bežným zákazníkom predávať počítačový hardware a software. Okrem toho však ich zamestnanci mali tajne uskutočňovať aj hekerské útoky. Hekovací systém mal byť inštalovaný v počítačoch uložených v priestoroch firiem. Do Česka bola technika prevezená cez ďalšie krajiny z Ruska autami ruskej ambasády s diplomatickou značkou, tvrdí Respekt, podľa ktorého ich veľvyslanectvo potom odovzdalo spomínaným firmám.

Spravodajská skupina hekerov pôsobiacich v Česku mala podľa informácií Respektu spolupracovať s podobnými bunkami rozmiestenými v ďalších krajinách. Útoky mali uskutočňovať koordinovane, a to aj proti cieľom v zahraničí. Technika bola rozmiestená na viacerých miestach tak, aby jej činnosť bolo ťažšie odhaliť.

Podľa Pavla Žáčka, podpredsedu bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne, keby sa nepodarilo odhaliť, že kybernetické útoky z územia Českej republiky organizuje ruská bunka, mohlo by podozrenie padnúť na Prahu. "Práve ju by potom mohli v Nemecku alebo inde v rámci NATO označiť za útočníka, hoci sme spojenci,“ konštatoval.

Oznámenie šéfa BIS o rozložení hekerskej bunky ruské médiá označili za nepodložený útok inšpirovaný západnými mocnosťami. Prokremeľský portál Vzgliad napísal, že „nečakané vyhlásenie pána Koudelku nie je možno nič iné, ako pokus obhájiť sa tvárou v tvár úplnej bezmocnosti úradu v posledných rokoch“. Vzgliad dodáva, že výhrady zásadného charakteru má proti BIS Miloš Zeman: „Český prezident s pomocou argumentov a faktov rozbil na prach tak Koudelku, ako aj úrad, ktorý vedie.“

Zeman v minulosti ostro kritizoval BIS za to, že označuje Moskvu za jednu z hlavných bezpečnostných hrozieb krajiny. Vyčítal jej, že hoci varuje pred ruskými špiónmi pôsobiacimi v Česku, žiadneho vraj nechytila pri čine. Proruský prezident tiež už trikrát ignoroval návrh vlády na povýšenie plukovníka Koudelku do generálskej hodnosti.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Miloš Zeman #FSB #hackerské útoky