Moskva sa vracia do Afriky

Čo Boris Jeľcin pokazil, to chce Vladimir Putin napraviť. Šéf Kremľa namieril ručičku politicko-ekonomického kompasu na Afriku. Verí, že po lepších posledných rokoch sa tam Rusku bude dariť ešte viac. Či má správny odhad, ukáže sa najneskôr o päť rokov. Dovtedy chce totiž minimálne zdvojnásobiť objem obchodnej výmeny s africkými štátmi.

24.10.2019 16:30
vladimir putin Foto: ,
Vladimir Putin na summite v Soči s lídrami štátov Afriky. Dovedna sa na podujatí zúčastnilo všetkých 54 krajín tohto kontinentu.
debata (16)

Zlá éra Jeľcina

Moskva bola kedysi významný hráč v Afrike. Po rozpade Sovietskeho zväzu to však išlo dolu vodou. Počas vládnutia Putinovho predchodcu Borisa Jeľcina tam Rusko zatvorilo deväť veľvyslanectiev, zmrazili sa viaceré ekonomické vzťahy.

Neskôr sa ukázalo, že stratená pozícia sa ťažko získava späť. O zlepšení môže Rusko hovoriť až teraz, keď sa objem obchodnej výmeny s Afrikou za posledných päť rokov zdvojnásobil na 20 miliárd eur ročne. Putin dal jasne najavo, že to síce nie je málo, ale nie je to dosť. Rozhodol sa preto usporiadať v Soči dôležité podujatie.

V olympijskom letovisku sa konal historicky prvý rusko-africký summit. „V Afrike sa nachádza veľa nádejných partnerov s dobrými vyhliadkami a potenciálom výrazného rastu," zdôraznil Putin podľa agentúry Interfax. Dodal, že vzájomná obchodná výmena by sa mala do štyroch-piatich rokov prinajmenšom zdvojnásobiť na 40 miliárd eur ročne.

V Kremli si zjavne uvedomujú, že ruské podnikateľské giganty sa v Afrike musia viac rozhýbať. Viaceré projekty sú na dobrej ceste, ale veľa iných možností sa ešte núka využiť. „Rusko má veľký plán byť znovu globálnou veľmocou a vie, že nemôže ignorovať Afriku ako novú geopolitickú šachovnicu," zhodnotil pre agentúru Bloomberg zmysel summitu Ronak Gopaldas, riaditeľ spoločnosti Signal Risk, ktorá sa zaoberá poradenstvom pri investovaní v afrických krajinách.

Keby sa Rusom ešte viac darilo, mali by šancu preniknúť do prvej päťky hlavných obchodných partnerov Afriky. Najväčším je EÚ s 300 miliardami eur ročne, druhá je Čína s necelými 200 miliardami eur. Nasledujú India, USA a Spojené arabské emiráty.

Kde je ruský potenciál

Moskva by sa mohla presadiť v ďalšom vývoze zbraní, v ktorom v Afrike dominuje. V hre sú napríklad špekulácie o dodávkach systému protivzdušnej obrany S-400 do niektorých afrických štátov. „Naša krajina vyzbrojuje dovedna už 30 krajín Afriky," upozornil Putin, ktorý však zároveň chce, aby sa zloženie ruského exportu rozšírilo.

Aký je konkrétny potenciál? „Rusko, ktoré je najväčším exportérom pšenice na svete, sa obzerá po zvýšení vývozu obilia a aj umelých hnojív, aby pokrylo dopyt rastúceho počtu obyvateľov Afriky," napísala agentúra Reuters. Na druhej strane by niektoré africké štáty mohli zarobiť od Moskvy za nákup ich uránu.

Mimochodom, pokiaľ ide o oblasť atómového priemyslu, Rusko sa chystá vybudovať jadrové elektrárne v Egypte, Nigérii a Alžírsku. Iné energetické projekty sa už uskutočnili – ruské firmy postavili vodné elektrárne v Angole, Namíbii a Botswane. V Alžírsku investovali Rusi veľké prostriedky do nálezísk ropy a zemného plynu.

Ekonomické vzťahy s africkými štátmi

  • Ročná obchodná výmena EÚ s Afrikou predstavuje 300 miliárd eur. Únia je jej najväčší obchodný partner na svete.
  • Na druhom mieste je Čína takmer s 200 miliardami eur, na treťom sú USA so 60 miliardami eur.
  • Vzájomný obchod Ruska a afrických krajín dosahuje necelých 20 miliárd eur. Moskva chce, aby sa tento údaj do štyroch-piatich rokov prinajmenšom zdvojnásobil.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Afrika