V Colorade zneužili desiatky kňazov najmenej 166 detí

Desiatky katolíckych kňazov zneužilo v americkom štáte Colorado od roku 1950 najmenej 166 detí. V stredu o tom informoval generálny prokurátor Phil Weiser, ktorého kancelária pracovala na vyšetrovaní s troma diecézami.

24.10.2019 17:46
Colorado USA kňaz zneužívanie Aquila Foto: ,
Na snímke denverský arcibiskup Samuel J. Aquila, ktorý údajne sexuálne napadol štyri deti.
debata (23)

Niekdajší americký prokurátor Bob Troyer sedem mesiacov skúmal zložky viac ako 500 kňazov, rozprával sa so svedkami, obeťami, kňazmi a vládnymi predstaviteľmi. Zistil, že väčšina prípadov sa stala v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Posledné obvinenie sa objavilo v roku 1998 a bolo namierené voči kňazovi z Denveru, ktorý sexuálne napadol štyri deti. Denverský arcibiskup Samuel J. Aquila sa verejne ospravedlnil obetiam a vyhlásil, že ak sa s ním chcú stretnúť, jeho dvere sú otvorené. „Viem, že žiadne slová nedokážu obete zbaviť ich bolesti,“ dodal.

V 263-stranovej správe sa napríklad uvádza, že kňaz Harold Robert White za 21 rokov zneužil najmenej 63 detí. Duchovný od roku 1960 do roku 1993, keď ho zbavili kňazstva, slúžil v šiestich farnostiach. „Keď sexuálne zneužil toľko detí, že vo farnosti hrozilo prepuknutie škandálu, Denverská arcidiecéza ho preložila ďaleko od tejto farnosti, kde Whitea nepoznali,“ napísali v správe. White zomrel v roku 2006 bez riadneho vyšetrenia obvinení.

Phil Weiser vyhlásil, že žiaden z prípadov polícia nebude vyšetrovať, keďže uplynula premlčacia lehota. Zástupcovia úradov a cirkvi takisto ohlásili založenie fondu na kompenzáciu obetí kňazov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #cirkev #Colorado #sexuálne zneužívanie detí #kňazi