Za minuloročnú nehodu indonézskeho lietadla mohol Boeing, piloti a údržba

Nehodu lietadla Boeing 737 MAX indonézskej leteckej spoločnosti Lion Air, ktoré sa vlani v októbri so 189 ľuďmi na palube zrútilo do jávskeho mora, spôsobili chyby v dizajne lietadla, zlý výcvik pilotov a problémy s údržbou stroja. Uviedli to indonézski vyšetrovatelia v správe, ktorá bola dnes zverejnená.

25.10.2019 12:51
debata (8)

Lietadlo, ktoré odštartovalo 29. októbra z indonézskej metropoly Jakarty do letoviska pri ostrove Sumatra, havarovalo krátko po štarte. O päť mesiacov neskôr sa zrútil ďalší Boeing 737 MAX, ktorý patril spoločnosti Ethiopian Airlines. Na palube letu, ktorý štartoval z etiópskej metropoly Addis Abeby, bolo 157 ľudí a ani z nich nikto nehodu neprežil. V reakcii na nešťastie v Etiópii boli v marci všetky lietadlá 737 MAX, ktoré sú najpredávanejším modelom Boeingu, odstavené po celom svete z prevádzky.

Indonézsky národný výbor pre bezpečnosť dopravy dnes vo svojej záverečnej správe uviedol, že lietadlo spoločnosti Lion Air mieriace z Jakarty na Sumatru spadlo preto, že piloti neboli informovaní o softvérovom probléme stabilizačného systému MCAS v lietadlách MAX a nevedeli, ako na ne majú rýchlo reagovať. Kvôli chybnému senzoru automatický bezpečnostný systém opakovane poslal stroj do strmhlavého letu a posádka nedokázala nad lietadlom udržať kontrolu.

Vyšetrovanie odhalilo aj sériu ďalších pochybení. „Podľa toho, čo vieme, prispelo k nehode deväť rôznych vecí. Keby jedna z nich nenastala, možno by k nehode nedošlo,“ uviedol vyšetrovateľ Nurcahyo Utomo.

Podľa vyšetrovacej správy nesie čiastočne na nehode vinu i druhý pilot, ktorý krátko pred pádom stroja nedokázal v letovej príručke nájsť, ako udržať nad lietadlom kontrolu, či vykonať kroky, ktoré si mal už skôr zapamätať. Podľa správy druhý pilot vykazoval zlé výsledky aj pri výcviku. Problémy boli uznané aj v komunikácii medzi prvým a druhým pilotom.

Technici spoločnosti Lion Air sa v správe dočkali kritiky, že chybný stabilizačný systém podľa všetkého pri inštalácii netestovali. Firma Lion Air navyše mala zakázať ďalšie lety Boeingu 737 MAX po tom, čo sa tento stroj stretával s problémami pri predošlých štyroch príležitostiach, vrátane cesty z ostrova Bali do Jakarty deň pred osudným letom.

Firma Boeing dnes uviedla, že v reakcii na odporúčania indonézskych vyšetrovateľov prijme príslušné kroky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #boeing 737 MAX